Telekomjätten Huawei överklagar PTS beslut som stoppar dem från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet.
Telekomjätten Huawei överklagar PTS beslut som stoppar dem från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Bild: Michael Sohn

Huawei överklagar blockering från svenska 5G-nätet

Kinesiska Huawei får inte delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. Det meddelade Post- och telestyrelsen i oktober. Nu överklagar Huawei beslutet – trots att myndigheten inte anser att det går att överklaga, rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
|

De bolag som deltar i den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser får inte använda någon utrustning från Huawei. Det var beskedet från Post- och telestyrelsen, PTS, i oktober. Ett beslut som inte kan överklagas, enligt myndigheten.

Men den kinesiska telekomjätten har gjort en annan bedömning och lämnade in en överklagan på torsdagen, enligt Dagens Industri.

LÄS MER:Fler kör med Huaweiteknik i 5G-näten

Säpo: ”Kina bedriver cyberspionage och stjäl forskning”

Det var efter Säpos rekommendationer som PTS valde att utesluta kinesiska Huawei och ZTE från det svenska 5G-nätet.

– Kina bedriver cyberspionage och stjäl forskning och utvecklingsresultat från Sverige. Lagstiftningen i landet uppfyller inte vad vi anser vara en rättsstat, alla företag i Kina är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter, sa Säpochefen Klas Friberg till TT i samband med beskedet.

ANNONS

LÄS MER:Svenska 5G-operatörer måste fasa ut Huawei

LÄS MER:Nathalie har miljonpublik på Tiktok – som Trump vill förbjuda

Beslutet har mötts av protester

Från kinesiskt håll har PTS-beslutet väckt skarpa protester. Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, lyfte i en intervju med TT att den kinesiska staten kan straffa svenska Ericsson med sanktioner om beslutet kvarstår:

– Både Huawei och Ericsson är viktiga företag i 5G-utbyggnaden. Om den svenska regeringen beslutar att bannlysa Huawei från sitt 5G-nätverk kommer det otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt. Sverige kan inte räkna med att allvarligt skada kinesiska företags intressen och tro att det inte ska leda till konsekvenser.

Även Huawei själva har uttryckt förvåning över att bli portade från 5G-nätet i Sverige.

– Vi är ett privat bolag som verkat i Sverige i mer än 20 år med ett fläckfritt förflutet. Svenska myndigheter borde ha säkerhetstestat hela leverantörskedjan inklusive all personal i stället för att peka ut två bolag, har Kenneth Fredriksen, Huaweis nordenchef, tidigare sagt till TT.

5G-nätet i Sverige

5G är den femte generationens nätverk. I flera delar av världen håller den nya tekniken med 5G redan på att ta över. Auktion för det svenska 5G-nätet kommer att börja i nästa vecka, den 10 november.

5G har en maxhastighet på 10 gigabit per sekund, 100 gånger högre än 4G-nätverkens maximala hastighet. Snabbheten gör att 5G kommer att öppna möjligheter för exempelvis fjärrstyrning av lastbilar och maskiner eller automation av fabriker.

Källor: TT, PTS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS