Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

HSB flyttar till Chalmers

HSB flyttar in på Chalmers och medverkar i forskning om framtidens boende med hjälp av Nasa. Studenter får en unik möjlighet att både bo och aktiv delta i projektet.

Sahlgrenska har sitt medicinkluster, Lindholmen har samlat telekomkompetens. Johanneberg Science Park inom Chalmersområdet ska ta fram framtidens byggteknik och boende och nu år det riktiga startskottet.

- När vi startade Johanneberg Science Park 2010 ville vi också snabbt komma igång med ett projekt och knyta till oss forskare. Därför är det så bra att HSB är med, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park.

HSB flyttar hela sitt huvudkontor från Första Långgatan för att kunna vara med och utveckla framtidens bostäder.

Lasset går i december 2014, innan dess ska Johanneberg Science Park bygga en fastighet på 8 000 kvadratmeter.

Förutom 120 anställda som flyttar med kommer HSB att bygga en testmiljö som de kallar HSB Living Lab. Ett projekt som kan handla om allt från beteendeforskning till ny teknik för sophantering.

I moduler inom Chalmersområdet kommer i första hand 20-30 studenter erbjudas bostad.

- Det här blir Big Brother Live, säger Mats Bergh.

- Problemet i dag är att när vi provar nya koncept kan vi inte testa innan. Vi vet inte om det funkar eller inte och vi lägger en massa onödiga resurser som kanske inte efterfrågas, säger Lars Göran Andersson, vd HSB Göteborg.

Nasa kopplas in vars chefsarkitekt, Larry Toups, redan deltar i andra forskningsprojekt på Chalmers.

- Nasa kan erbjuda hela sitt kunnande inom slutna miljöer under Marsexpeditioner. Ska modulerna kunna vara flyttbara måste det vara minimal koppling till fast infrastruktur med egen energi och slutna kretsloppssystem, säger Mats Bergh, vd Johanneberg Science Park.

Idén kommer från den akuta bostadsbrist som finns för studenter i Göteborg. Utmaningen är att skapa en modul med minimala fast anslutningar som kan placeras nästan var som helst.

- Vi skapar det fysiska rummet för att testa olika delar men vi vet inte riktigt vad det blir än. Vi har haft en dialog med Chalmersstudenter och det blir inga problem att hitta villiga som flyttar in, säger Mats Bergh.

Bland HSB:s 120 anställda finns olika synpunkter på flytten.

- Men de ser också möjligheterna som finns, att utveckla sig själv, delta i branschöverskridande sammanhang med koppling till forskning som vi inte är så vana att jobba med.

- Det kommer att vara viktigt framöver att söka samarbete över gränserna på ett annat sätt än vad vi gör i dag, säger Lars Göran Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.