Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hotellstrejken avblåst

Hotet om stor hotellstrejk i Göteborg blåstes av i kväll. Visita och Hotell- och restaurangfacket kom överens och tecknande avtal på 6,5 procent på tre år.

Det var i sista rycket som Hotell- och restaurangfacket (HRF) och Visita lyckades komma överens om ett nytt avtal för närmare 100 000 hotell- och restauranganställda.
Avtalet ger 1650 kronor på 36 månader. Det ger 540 kronor mer i månaden för en heltidsanställd första året, 550 kronor andra året och 560 kronor tredje året. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi är nöjda med innehållet. Det ligger i linje med kraven som vi ställde när vi gick in i förhandlingarna och i linje med den låglönesatsning som finns i industriavtalet, säger Malin Ackholt, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Under förhandlingarna fick man också igenom omställningstid vid så kallad hyvling av arbetstid.
- Vi också har fått igenom att för de som har utbildning och erfarenhet kommer det att betala sig lite bättre i vår bransch, och det är vi jätteglada för, säger Malin Ackholt.

Från arbetsgivarsidan Visita var mycket nöjda med det ingångna avtalet. En av de stora stridsfrågorna var hur man skulle beräkna LO-samordningens låglönesatsning. Nu hamnade avtalet på industrins märke på 6,5 procent på tre år.

- Det känns oerhört bra att vi har kommit hela vägen fram och manifesterat märket på 6,5 procent och den svenska modellen. Det handlade i mångt och mycket om detta, säger Visitas vd Eva Östling.

Från Visita är man också mycket nöjda med att ingångslönerna höjs mindre, det vill säga 80 procent av utgående löner.
- Det är en stor besparing för våra företag, och det skapar också möjligheter för fler människor att ta sig in på arbetsmarknaden och integrationen får också en viktig stimulans, säger Eva Östling.

En ingångslön för en 20-åring kommer att landa på cirka 21 000 kronor i månaden.
I och med att parterna kom överens tas inga av de fem varslade storhotellen i Göteborg ut i strejk.

De varslade hotellen var Hotel Gothia Towers, Scandic Opalen, Scandic Crown, Scandic No. 25 och Scandic Hotel Europa. Totalt var 19 större hotell över hela Sverige varslade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.