Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hotellägare med visioner

Med Palace hotell som senaste tillskott driver Stefan Strömberg, Jonas Stenberg och Carl Lundgren ett växande hotell- och restaurangföretag. Och kontoret har de lite varstans.

"Halka inte", varnar de när vi kliver ut på en terrass mellan takåsarna på Palacehuset i Göteborg i den del där hotellet ligger. I takvåningen intill terrassen har de tänkt bygga en restaurang samtidigt som hela hotellet ska renoveras.

De äger hotellet sedan i våras tillsammans med kompanjonen och riskkapitalisten Magnus Emilsson och till sommaren är det tänkt att allt ska vara klart.

Som ägare till Villa Odinslund i Örgryte och de stora hotellen Falkenbergs strandbad och Ystad saltjöbad har de redan hunnit utveckla sina idéer om konceptinredningar och om hur man får folk att resa långt till ett speciellt hotell.

Jonas Stenberg, vd i Ess hotell, berättar varför de först tog sig an hotellet i Ystad.

- Vi hade jättegärna startat med ett hotell i Göteborg, men det var inte där de ekonomiska förutsättningarna fanns. Vi tittade på Ishotellet i Jukkasjärvi och tänkte hur fasen kan man få folk att åka dit upp? Vi började spåna massor av idéer som kokade ner till att fokusera på gästen och få den att komma tillbaka till ett varmt hotell med bra bemötande.

De inreder själva sina hotell och tänker inte i termer av design utan i hela koncept.

- Att tro på varandras idéer, att vågar testa, det är sporren i det här, som när vi fick för oss att köpa ett hotell 42 mil hemifrån för alla pengar vi kunde råda över och låna resten, säger Stefan Strömberg.

Konceptet för Palace hotell med anor från 1907 handlar om att blicka tillbaka till 1880-talets Paris och början av 1900-talet.

- Varmt, ombonat, lite maximalistiskt, säger Jonas Stenberg.

Flera restauranger i Göteborg och ett möbelföretag ingår också i företagskoncernen.

Hur jobbar ni och var har ni kontoret?

- I fyra år spenderade vi nästan all tid nere i Ystad och åkte fram och tillbaka till Göteborg, så kontoret var i bilen och runtomkring. Sedan övergick det till Falkenberg där vi varit de två senaste åren. Den enda fasta punkten har varit Odinslund där vi har en liten skrubb och försöker träffas på fredagarna, säger Carl Lundgren.

Han fortsätter:

- Vi är alla ute på olika ställen, ibland kan Jonas vara här på Palace och Stefan kan vara i Båstad på Pepes bodega och jag kan träffa nån kund i Jönköping, så vi är väldigt utspridda men också väldigt nära varandra. Men vi har ingen fast kontorsmiljö, mest för att det går så fort hela tiden.

Men ekonomi och administration och sånt?

- På Ystad saltsjöbad har vi fyra personer som är anställda på ekonomiavdelningen och vi har också en ekonomiavdelning i Falkenberg.

Mer om Ess hotell, ägarna och Palace hotell finns i dagens pappers-GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.