En tågstrejk skulle ha inneburit skräpiga stationer och inställda tåg. Arkivbild.
En tågstrejk skulle ha inneburit skräpiga stationer och inställda tåg. Arkivbild.

Hotande tågstrejk avblåst

ANNONS
|

Det blir ingen tågstrejk. LO-facket Seko och arbetsgivarparten Almega har enats och de varslade konfliktåtgärderna dragits tillbaka.

"Det är en seger för rättvisan. Vi får den låglönesatsning som vi krävt och andra plusvärden som är viktiga för våra medlemmar på detta område", säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i ett pressmeddelande.

"Spårtrafikföretagen får nu tre års arbetsfrid, samtidigt som vi på ett bra sätt löst ut frågor som länge varit föremål för diskussion mellan parterna", säger Almegas vd Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Om parterna inte enats skulle konflikten ha gått i gång fredag klockan 14 och lett till bland annat nedskräpade stationer och försenade tåg. I ett första steg skulle tågtrafikens städpersonal i Stockholmsområdet plockas ut i strejk. Seko varslade också om övertids- och nyanställningsblockad.

ANNONS
TT

Fakta: Strejkvarslet hade tre steg

Sekos strejkvarsel på spårtrafikområdet var uppbyggt i tre steg.

I det första steget, som skulle utlösts den 12 maj klockan 14, skulle bland annat lokalvårdare, fordonsvårdare och anläggningspersonal tas ut i strejk i Stockholmsområdet.

Sammantaget cirka 1 000 Seko-medlemmar skulle ha berörts av konflikten.

ANNONS