Robert Habeck är Tysklands vice förbundskansler och tillika ekonomi- och klimatminister. Arkivfoto.
Robert Habeck är Tysklands vice förbundskansler och tillika ekonomi- och klimatminister. Arkivfoto. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Hopp och tvivel om oljestopp

Tysklands vice förbundskansler Robert Habeck tror på en uppgörelse "inom några dagar" för ett oljeembargo mot Ryssland. Motsträviga Ungern tvivlar – och vill inte att frågan avgörs på toppmötesnivå.

ANNONS

Ekonomi- och klimatminister Habeck är optimist, trots att det hittills gått oerhört trögt i EU-ländernas förhandlingar om det sjätte sanktionspaket mot Ryssland som EU-kommissionen föreslagit.

– Jag tror att vi kan nå ett genombrott inom några dagar. Det är bara ett fåtal stater som har invändningar, framför allt Ungern, sade Habeck till tv-kanalen ZDF i måndags kväll, enligt nyhetsbyrån AFP.

Paketet lades fram för snart tre veckor sedan, med ett stopp för import av rysk olja om sex månader som huvudingrediens. Ungern säger dock tills vidare nej, med hänvisning till sin egen energisäkerhet.

Inte på toppmöte?

Om det inte går att lösa oljetvisten den här veckan väntas frågan landa på stats- och regeringschefernas bord när de håller toppmöte den 30-31 maj.

ANNONS

Men det vill inte Ungern.

"Att diskutera sanktionspaket på toppmötesnivå om det inte finns enighet vore kontraproduktivt. Det skulle bara lägga fokus på vår interna splittring utan att erbjuda en realistisk chans till en lösning", skriver premiärminister Viktor Orbán i ett brev till EU:s rådsordförande Charles Michel, rapporterar tidningen Financial Times.

Enligt nyhetsbyrån AFP anser Orbán dessutom att det är "väldigt osannolikt" att någon lösning kan nås under veckan.

Tullfri handel

Under tisdagen diskuterades det ryska krigandets ekonomiska konsekvenser av såväl EU:s finans- som jordbruksministrar vid möten i Bryssel.

Finansministrarna gav bland annat klartecken till Ukraina att handla kvot- och tullfritt med EU under den pågående krisen.

– Det här är väldigt välkommet. Det hjälper verkligen den ukrainska ekonomin. Det är framför allt ett sätt att visa vår solidaritet, kommenterar handelsminister Anna Hallberg (S) per telefon till TT.

Jordbruksministrarna talade i sin tur om konsekvenserna för livsmedelsförsörjningen och de problem som Ukraina har med att få ut sina grödor.

Fakta: EU:s sjätte paket

Här är grunderna i EU-kommissionens förslag till ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina.

* Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Enligt nyhetsbyrån AFP finns även rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill med på listan.

* Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs — MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank), enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

* Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet.

* Konsultbolag och "spin-doktorer" i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

* Importstopp införs för rysk olja, men först om sex månader. För bensin och raffinerade produkter först efter årsskiftet.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS