Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hon rekryterar äldre för att öka mångfalden

En blandning av unga och gamla på arbetsplatsen är avgörande för ett företags framgång. Det anser Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef på kreditbolaget Lindorff, som jobbar aktivt för att rekrytera fler äldre medarbetare.

Varför är det viktigt att blanda gamla och unga på en arbetsplats?

– All mångfald är oerhört viktig, så även när det kommer till ålder. När jag började här på Lindorff hade kundtjänsten precis flyttat från Stockholm till Göteborg. Den bemannades med framför allt yngre, välmotiverade akademiker. De är en viktig resurs men vi, liksom andra företag, behöver kunna spegla våra kunder och våra kunder finns i alla åldrar, har olika etniciteter och olika bakgrunder. Det behöver därför också våra anställda ha.

Hur har ni jobbat för att få in fler äldre?

– Vi har haft medvetna rekryteringskampanjer för att få tag i äldre medarbetare, på alla nivåer i företaget. Vi har valt andra ord i våra annonser, såsom ”personlig mognad” och har haft fokus på det i selekteringen när vi träffar kandidaterna. Vi har även coachat den rekryterande chefen för att få in tänket kring mångfald även gällande ålder. Genom att försöka vara flexibla med anställningsvillkor som arbetstid och pensionsersättningar jobbar vi också aktivt för att våra medarbetare som närmar sig pensionsåldern och vill fortsätta jobba ska stanna kvar hos oss.

Förutom att spegla kunderna, vad kan åldern ha för betydelse för det dagliga arbetet enligt dig?

– Vi lever i ett samhälle som förändras allt snabbare. Människor som varit med i arbetslivet länge har en annan uthållighet och erfarenhet av förändringar. Man har troligen varit med om flera organisatoriska och strukturella förändringar under sitt arbetsliv, vilket kan göra att man känner sig mer bekväm och kanske ibland snabbare kan anpassa sig till nya förändringar. Jag tror att det kan leda till en bättre harmoni och en känsla av lugn på arbetsplatsen – det smittar av sig. Har man levt länge har man även samlat på sig en livserfarenhet som är viktig för oss. Sen finns det naturligtvis variationer mellan individer. Men vi behöver även yngre.

Vad bidrar de yngre med?

– Många unga som kommer in kanske börjar bygga sin första erfarenhet av arbetslivet. När det är ens första jobb är ofta entusiasmen stor och det kan bli en stark social sammanhållning mellan de yngre på en arbetsplats, vilket kan skapa en positiv stämning. När vi andra kanske går hem till våra familjer är de mer benägna att gå ut på en after work eller hitta på saker utanför jobbet. Jag har till exempel fortfarande kontakten med nätverket från min första arbetsplats.

Det finns flera studier som pekar på att en hög åldern kan ligga en i fatet vid en rekrytering. Vad tror du att det beror på?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror att det är mer fördomar än att man har erfarenhet av hur team jobbar tillsammans.

Vad kan det leda till om äldre väljs bort i en rekrytering?

– Jag tror att det leder till att verksamheten går sämre. Om du inte speglar din kundkrets kommer du inte att lyckas lika bra. Detta gäller oavsett bransch. Oavsett om du har direktkontakt med kunderna eller skapar produkter och tjänster är det alltid en fördel att kunna spegla dina kunder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.