Hon rekryterar äldre för att öka mångfalden

En blandning av unga och gamla på arbetsplatsen är avgörande för ett företags framgång. Det anser Erika Rönnquist Hoh, Sverigechef på kreditbolaget Lindorff, som jobbar aktivt för att rekrytera fler äldre medarbetare.

ANNONS
|

Varför är det viktigt att blandagamla och unga på en arbetsplats?

– All mångfald är oerhört viktig,så även när det kommer till ålder.När jag började här på Lindorffhade kundtjänsten precis flyttat frånStockholm till Göteborg. Den bemannadesmed framför allt yngre,välmotiverade akademiker. De är enviktig resurs men vi, liksom andraföretag, behöver kunna spegla vårakunder och våra kunder finns i allaåldrar, har olika etniciteter och olikabakgrunder. Det behöver därförockså våra anställda ha.

Hur har ni jobbat för att få infler äldre?

– Vi har haft medvetna rekryteringskampanjerför att få tag i äldremedarbetare, på alla nivåer i företaget.Vi har valt andra ord i våra annonser,såsom ”personlig mognad”och har haft fokus på det i selekteringennär vi träffar kandidaterna.Vi har även coachat den rekryterandechefen för att få in tänket kringmångfald även gällande ålder. Genomatt försöka vara flexibla medanställningsvillkor som arbetstidoch pensionsersättningar jobbar viockså aktivt för att våra medarbetaresom närmar sig pensionsåldernoch vill fortsätta jobba ska stannakvar hos oss.

ANNONS

Förutom att spegla kunderna,vad kan åldern ha för betydelseför det dagliga arbetet enligt dig?

– Vi lever i ett samhälle som förändrasallt snabbare. Människorsom varit med i arbetslivet länge haren annan uthållighet och erfarenhetav förändringar. Man har troligenvarit med om flera organisatoriskaoch strukturella förändringar undersitt arbetsliv, vilket kan göra att mankänner sig mer bekväm och kanskeibland snabbare kan anpassa sig tillnya förändringar. Jag tror att detkan leda till en bättre harmoni ochen känsla av lugn på arbetsplatsen– det smittar av sig. Har man levtlänge har man även samlat på sigen livserfarenhet som är viktig föross. Sen finns det naturligtvis variationermellan individer. Men vibehöver även yngre.

Vad bidrar de yngre med?

– Många unga som kommer inkanske börjar bygga sin första erfarenhetav arbetslivet. När det är ensförsta jobb är ofta entusiasmen storoch det kan bli en stark social sammanhållningmellan de yngre på enarbetsplats, vilket kan skapa en positivstämning. När vi andra kanskegår hem till våra familjer är de merbenägna att gå ut på en afterworkeller hitta på saker utanför jobbet.Jag har till exempel fortfarandekontakten med nätverket från minförsta arbetsplats.

Det finns flera studier som pekarpå att en hög åldern kan liggaen i fatet vid en rekrytering. Vadtror du att det beror på?

ANNONS

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror attdet är mer fördomar än att man harerfarenhet av hur team jobbar tillsammans.

Vad kan det leda till om äldreväljs bort i en rekrytering?

– Jag tror att det leder till att verksamhetengår sämre. Om du intespeglar din kundkrets kommer duinte att lyckas lika bra. Detta gälleroavsett bransch. Oavsett om du hardirektkontakt med kunderna ellerskapar produkter och tjänster är detalltid en fördel att kunna spegla dinakunder.

Fakta: Åldersdiskriminering i arbetslivet

■■ Sannolikheten att bli kontaktadav arbetsgivare i sambandmed att man söker jobb fallerkraftigt redan från 40-årsåldern,enligt en nyligen presenteradrapport från Institutet förarbetsmarknads- och utbildningspolitiskutvärdering.

■■ Rapporten bygger på en fältstudiedär 6 000 fiktiva jobbansökningar,med slumpmässigttilldelad information om ålder iintervallet 35–70 år, skickadestill arbetsgivare inom olikabranscher. Enligt rapporten föllsannolikheten att bli kontaktadsnabbare med åldern för kvinnorän för män.

■■ I rapporten ”Åldersdiskrimineringi svenskt arbetsliv” från2012 pekar diskrimineringsombudsmannen,DO, på attåldersdiskriminering förekommermot både äldre och yngre,framför allt i rekryteringssituationer.Även åldersskämt, motbåde äldre och yngre, lyfts irapporten fram som en form avvardagsdiskriminering.

Källor: Institutet för arbetsmarknads-och utbildningspolitiskutvärdering samt diskrimineringsombudsmannenDO.

ANNONS