Ett 30-tal anställda hos SAS inleder nu en utbildning hos Sophiahemmet. Bland dessa finns Malin Öhman (längst till höger).
Ett 30-tal anställda hos SAS inleder nu en utbildning hos Sophiahemmet. Bland dessa finns Malin Öhman (längst till höger). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hon har bytt New York-flyg till vårdutbildning

Bara för några veckor var hon ansvarig för servicen ombord på ett SAS-flyg till New York. Nu står Malin Öhman på Sophiahemmet och lär sig om smittspridning och patientsekretess. Hon är en av 300 före detta SAS-anställda som genomgår intensivutbildning för att kunna jobba inom vård och omsorg.

ANNONS

Kontrasten är tydlig. I stället för en proper marinblå flyguniform får SAS-medarbetarna på sig en turkos bussarong med tillhörande byxor och dessutom – plats för en handskriven namnskylt.

– Vi förstår att det här inte är vad ni tänkt er. Ni ska veta att vi har många likheter inom yrkena, säger en av handledarna uppmuntrande.

Arlanda flygplats är långt borta i dag. Det här är Sophiahemmet i centrala Stockholm och samlingen i uppehållsrummet, merparten yngre kvinnor i 25-årsåldern, hade bara för någon månad sedan jobb hos SAS. När coronakrisen slog till mot flygbranschen stängdes en dörr men nu har en helt annan öppnats.

ANNONS

Under blott tre dagar ska de genomgå en komprimerad utbildning för att sedan kunna jobba inom vården.

– Det man ska komma ihåg är att det här inte är en sjuksköterskeutbildning utan mera på gymnasienivå. Det är också utmaningen när man är van att utbilda på högskola att just hitta rätt nivå, säger Carola Hellman, sjuksköterska och utbildningsledare i samband med en paus.

Har gått rekordsnabbt

Bakom projektet står förutom Sophiahemmet även Wallenbergsstiftelsen och ett rekryteringsföretag och med tanke på omständigheterna har allt fått gå rekordsnabbt. För en vecka sedan inleddes arbetet och under kursen ska de tidigare kabinanställda få varva såväl teoretiska som praktiska moment.

– Det är en helt annan organisation än de är vana vid, med lagar och författning som patientlagen och sekretess. Sedan handlar det om personlig omvårdnad. De får mata och borsta tänderna på varandra, förflyttningsteknik om någon är sängliggande eller sitter i rullstol. Det är sådant du lär dig genom att själv utsätta sig för det, säger Carola Hellman.

"Kan bidra med något"

Bland dem som inledningsvis får lära sig vikten av handtvätt inom vården, särskilt i coronatider, finns Rasmus Saveman och Malin Öhman. Båda har jobbat inom SAS i flera år.

– Jag vet ju att jag inte kommer att få så många jobbtimmar om ens några över huvud taget. Sedan det faktum att jag känner att jag kan bidra med något genom att göra det här, säger Malin Öhman som har varit timanställd hos SAS.

ANNONS

– Jag känner mig stolt över det här och det är kul, men också läskigt. Vi är förberedda inför mycket i vårt jobb men det här är helt ny mark, säger Rasmus Saveman.

Vad är mest nervöst?

– Att jag ska få ett ansvar som jag inte är van vid. Jag är väldigt van vid ansvar men då inom något jag tränat väldigt mycket på. Här är jag inte alls säker på rutinerna. Sedan är det klart att man är lite orolig över att vara i vägen, att man i stället för att hjälpa kommer att sinka arbetet. Samtidigt tror jag att man lär sig mycket på plats.

Stor efterfrågan

Men någon oro för att inte efterfrågas behöver de inte ha. I en situation där vården skriker efter resurser har alla deltagarna fått möjlighet till jobb på olika vårdinrättningar inom Stockholmsområdet. Enligt Sophiahemmets rektor Johanna Adami är det nu aktuellt att hotellpersonal och medarbetare på färjerederier inom kort ska delta i liknande utbildningar.

Hos Carola Hellman finns samtidigt försiktiga förhoppning om att för de 30 personer som står framför henne kan det här leda till ett mera permanent karriärbyte.

– Vi behöver jättemycket personal inom vården så man hoppas att man sår ett frö hos någon av dem.

ANNONS

Tobias Österberg/TT

Rasmus Saveman och Malin Öhman är två SAS-anställda som nu utbildas vid Sophiahemmet.
Rasmus Saveman och Malin Öhman är två SAS-anställda som nu utbildas vid Sophiahemmet. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Flygpersonal på SAS har inlett en utbildning vid Sophiahemmet till jobb inom vården efter att blivit friställda.
Flygpersonal på SAS har inlett en utbildning vid Sophiahemmet till jobb inom vården efter att blivit friställda. Bild: Jonas Ekströmer/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS