Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hon har 150 000 besök om dagen

13-åriga Nellie Berntsson har runt 150 000 unika besökare om dagen och driver en av Sveriges största bloggar.

Varför är din blogg så populär?

- Min blogg är en livsstilsblogg som handlar om hästar, om mig, hur det är att vara tjej i tonårsåldern. Jag tror att många kan känna igen sig i mig. Jag tror också att mina läsare gillar att allt inte behöver vara perfekt. Många modebloggare lägger bara ut redigerade bilder, jag kan lägga ut en bild när jag är osminkad och skittrött eller skriva om när allt känns jobbigt.

Varför började du blogga?

- Då var jag bara nio år och jag fick tjata till mig bloggen mot kravet att mina föräldrar hade lösenordet. Men jag vet faktiskt inte riktigt hur det gick från att bloggen var populär bland mina kompisar till att den fick så många läsare. Sedan fick jag ännu mer skjuts av att vara med i Ponnyakuten på tv.

Vet du på förhand vilka inlägg som ger många kommentarer?

- Ja. Åsiktsinlägg. Till exempel om jag skriver att ett visst träns är fint så kan det ge jättemånga kommentarer – ibland får ett inlägg 300-600 kommentarer. Mina läsare är väldigt engagerande och stöttande och skriver jag om när jag mår dåligt ger det också många kommentarer.

Hur mycket tid lägger du ner?

- Kanske fyra, fem timmar om dagen. Jag brukar göra två längre tidsinställda inlägg på kvällen som publiceras nästa dag. Sedan gör jag småinlägg under dagen. Jag har tänkt igenom hur jag vill ha det. Jag visste redan från början att jag inte ville ha en blogg med massa blaj-blaj.

När jag hörde av mig svarade du snabbt och proffsigt. Det blev ganska många mejl – och jag fick lite dåligt samvete för att det var under skoltid. Blir du inte splittrad?

- Nej. Jag är uppkopplad 24-7 och får notiser från min Iphone hela tiden. Jag har koll på bloggen, mejlen och Instagram. Får jag ett kul mejl svarar jag så snabbt som möjligt. Det är min vardag, jag är så van. Men mamma och pappa är noga med att skolan alltid ska komma först.

Får du mycket elaka kommentarer?

- Det var värre när jag startade när jag var nio. Då var det många äldre som tyckte att ’du ska inte tro att du är något’. Nu är det inte alls lika många elaka kommentarer och jag tror läsarna känner mig bättre nu. Det har också blivit mycket bättre sedan min youtubekanal startade där jag berättar om min vardag. Många har trott att jag lever lyxliv och så är det ju inte. På Instagram där jag har 128 000 följare är det värre, kanske för att det är bilder utan text.

Berätta mer om din youtube-kanal.

- Det är ett samarbete med Perefct Day Media och United Screen. De ska göra 36 avsnitt med mig. Även om varje avsnitt bara är sju minuter tar det mycket tid. Ett filmteam kommer till mig i tre, fyra dagar och är med mig från nio på morgonen till nio på kvällen.

Är det inte läskigt att så många följer ditt liv?

- Nej. Jag tycker bara det är kul.

Tänker du på att du har makt?

- Jag tänker ganska noga på vad jag skriver. Jag skulle aldrig hänga ut någon med namn. Mina föräldrar var tydliga från början med vad jag får göra och inte göra.

Tjänar du pengar på bloggen?

- Nej. Det finns reklam på bloggen men bloggportalen sköter det där, och jag har inte så bra koll. Jag fyllde 13 för några veckor sedan och innan dess får man inte tjäna pengar. Mamma och pappa tycker inte jag ska blogga för pengar, men nu när jag är 13 ska vi prata om det och vi ska starta ett företag.

Känner folk igen dig?

- Kanske inte på Tjörn, men i Stockholm har det varit helt kaos. När jag tog tåget dit stod det några tjejer och väntade. Och på gatan blir jag stoppad var femte minut.

Blir du inte blyg?

- Nej, det är kul! Men vissa gånger har folk börjat gråta. Då blir jag jättestel och vet inte vad jag ska göra. Jag försöker krama om dem och så men det känns ändå konstigt. Mamma tycker ibland att det är lite jobbigt med uppmärksamheten, särskilt när min lillasyster är med som kanske vill vara anonym.

Har du aldrig funderat på att sluta blogga?

- Jo, ibland har jag känt att jag inte orkar. Som när det visade sig att min ponny Elvis var skadad och kanske inte kommer att bli bra. Ibland har jag slutat blogga en hel dag men jag brinner så mycket för bloggen. Så efter en dag kommer jag igen.

Nellie Berntsson

Ålder: 13 år

Intressen: Hästar, mode, vara med kompisar, blogga

Bloggförebilder: Blondinbella, Kenza, Viktor Frisk

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.