Hon banar väg för goda idéer inom sjukvården

Medarbetare inom sjukvården har ofta briljanta idéer – men vägen från vision till verklighet kan vara knagglig. Lina Strand Backman är enhetschef på Innovationsplattformen som boostar innovation inom hälso- och sjukvård.

ANNONS
|

Vad gör egentligen Innovationsplattformen?

– I regionen arbetar 48 000 personerpå något av våra sjukhus ochlasarett, eller inom Närhälsan ochFolktandvården. Vårt uppdrag är attstärka innovationsförmågan och tatill vara idéer från alla dessa medarbetare.Vi verkar också för att göradet lättare för företag och vård attsamverka för innovation. Vårdenstår ju inför stora utmaningar, meden åldrande befolkning i samhälletoch med patienter som har högaförväntningar på tillgänglighet ochkontinuitet. Vi behöver dra nytta avalla uppslag som kan gynna vårdpersonaloch patienter.

Ni delar också ut pengar viaInnovationsfondensom i år ochförra året fått 20 miljoner kronorfrån hälso- och sjukvårdsstyrelsen.Kan du berätta om några projektsom fått pengar?

– Hittills har närmare 90 projektbeviljats stöd för innovationsarbetevid olika förvaltningar runt om i regionen.Ett handlar till exempel omett system som kan hjälpa amputeradeatt hantera sina fantomsmärtor.Ett annat projekt har tagit framen mekanisk lösning som gör tungalyft i vården lättare, och ytterligareett har utvecklat en app för att följasjukdomsförloppet hos personermed bipolär diagnos.

ANNONS

Hur hamnade du på den härtjänsten?

– I botten är jag civilingenjör frånChalmers och i drygt 15 år jobbadejag med innovationsarbete och produktutvecklingav hygienartiklar påEssity, före detta SCA. Jag blev tipsadom den här tjänsten och kundeinte låta bli att söka! Jag har nogalltid haft en önskan om att arbetamed något så viktigt som hälso- ochsjukvård och utforska hur jag kangöra skillnad här.

Hur ser du på skillnader och likhetermellan offentlig verksamhetoch näringsliv?

– Skillnaderna är ganska storaeftersom vi har helt olika uppdrag.Näringslivet är riggat för att skapaprodukter och tjänster som skasäljas på en marknad. Hälso- ochsjukvården har en helt annan roll.Vi ska i första hand ge dig sommedborgare bästa tänkbara vårdsamtidigt som det är oerhört viktigtatt också ta till vara de behovoch idéer som uppstår hos de somarbetar nära patienterna. Vi måsteha lite andra strukturer och systemkring innovation i vården, menframför allt måste vi samverka övergränserna för att innovationer skabli verklighet.

Vad kan ni på Innovationsplattformengöra för att bidra till ensådan samverkan?

– Vi jobbar mycket med att sammanförainnovativa företag medvårdens intressenter på ett sätt somskapar värde i företagens innovationsprocesseroch som ligger ilinje med lagar och regler. Både småoch stora företag behöver komma ikontakt med vården och testa sinakoncept i verklig vårdmiljö.

ANNONS

Vilka morötter har Innovationsplattformenför anställda som villutveckla en idé?

– En morot som många uttryckeruppskattning över är att de ges möjlighetatt arbeta fokuserat med attutveckla sin idé. Det kan Innovationsfondenstödja. Dessutom trorjag att många tycker om att kännaatt de kan vara med och bidra tillatt hälso- och sjukvården blir ännubättre och skapar värde för patienter.

Till sist – vad krävs för att en idéska vara innovativ?

– Den ska vara nyskapande ochskapa nytta, det vill säga: den skaanvändas. Däremot måste inte eninnovation vara banbrytande elleromvälvande, utan den kan ocksåinnebära att flera små förändringargörs. Man måste inse att innovationsarbetetar tid.

Fakta: Lina StrandBackman

■■ Gör: Enhetschef för Innovationsplattformeni VästraGötalandsregionen.

■■ Bor: Torslanda.

■■ Familj: Man och två barn.

Tips för att skapainnovationsmiljö

1. Stanna kvar i behovet enstund. Se till att innovationenlöser rätt problem.

2. Ledarskap som uppmuntrartill nya lösningar, en kulturdär det är okej att misslyckas.

3. En kombination av kreativitetoch fritänkande, strukturoch systematik.

4. Samverka med andra.

ANNONS