Hon arbetade gratis för att få jobbet

ANNONS
|

Hon är 19 år och läser sista året på gymnasiet. Från slutet av januari till slutet av mars arbetade hon på företaget Tryck IT för att tjäna lite extra pengar. Hon hittade jobbet på en jobbsajt och blev snabbt inkallad på intervju.

– De sa att jag kunde få provjobba gratis i en månad först. Jag gick med på det för jag hade inget annat. Jag jobbade hundra praktiktimmar och sen blev jag timanställd, säger hon.

Läs också: Ungas utsatthet ökar på arbetsmarknaden

Tryck IT arbetar med bland annat tryck av tröjor och vepor och med foliering av bilar. 19-åringens uppgifter var att sköta företagets administration. Hon arbetade drygt 200 timmar på företaget, ofta övertid och vid ett tillfälle så länge som 20 timmar i sträck. Den 25 mars skulle hon få sin lön, men inga pengar kom in på hennes konto.

ANNONS

– Arbetsgivaren sa att de inte hade några pengar men att jag skulle få dem senare. Jag behövde de pengarna och jag har fortfarande inte fått någonting. De är skyldiga mig 30000 kronor, jag fick flytta ut ur min lägenhet för att jag inte kunde betala hyran.

En annan tjej berättar att hon i våras tackade ja till två veckors gratis provjobb på Tryck IT och jobbade sen några dagar med timlön. Inte heller hon har fått ut någon lön.

När GP når Hadir Ahmad, mannen vars namn står på anställningskontraktet och som driver Tryck IT, hävdar han att 19-åringen till en början hade praktik på företaget och inte provjobbade och att de därför inte betalade ut någon lön.

– Det var en jätteduktig tjej som vi utbildade och som vi anställde efter en vecka. Men hon ska få sin lön.

Men varför har ni inte betalat ut lönen ännu?

– Vi hamnade i en ekonomisk kris. Det är tre–fyra stycken som inte fått sin lön och som nu börjat få ut delbetalningar av den, säger Hadir Ahmad.

GP har pratat med drygt en handfull personer, oftast unga, som har liknande berättelser. Antingen har de gått med på att jobba gratis för att kanske få ett jobb längre fram, eller bara för att få en referens. Eller så har de jobbat för väldigt låga löner. En kille i 20-årsåldern, som hört av sig till GP, arbetade för företaget Svenska Insamlingsbyrån som värvade medlemmar till välgörenhetsorganisationer.

ANNONS

– Först sa de att lönen skulle vara 100 kronor timmen. Men när jag pratade med en annan chef visade det sig vara en veckas obetald provtid och sen 50 kronor i timmen, säger han.

Efter ungefär fyra veckors jobb sa han upp sig och nu flera månader senare har han inte fått något betalt.

– Det var inget bra ställe, de flesta orkade inte ens bry sig om att de inte fick sin lön, det handlade om så lite pengar. De är skyldiga mig mellan 1500 och 2000 kronor, säger han.

Läs också: Läs sju av läsarnas berättelser

När GP tar en närmare titt på Svenska Insamlingsbyrån visar det sig att bolaget är vilande sedan i början av maj. Ägaren Mitchell Gatmer vill inte svara på frågor när GP ringer för att fråga varför lönen inte har betalats ut.

– Jag har inga kommentarer.

Fakta: Unga utan arbete

  1. I åldersgruppen 15 till 24 år var 147000 personer arbetslösa under första kvartalet 2015, en minskning med 13000 jämfört med samma kvartal 2014.
  2. Det innebär att ungdomsarbetslösheten uppgick till 23,6 procent av arbetskraften, vilket är en minskning med 2,1 procentenheter.
  3. Under samma period var antalet personer i åldersgruppen 15–24 år som varken arbetade eller studerade 77000.
  4. Antalet ungdomar som själva såg sig huvudsakligen som arbetssökande var 95000.
  5. Den svenska ungdomsarbetslösheten är högre än genomsnittet i Europa, något som i debatten väckt frågor om statistikens jämförbarhet. Men siffrorna är jämförbara. Det visar en studie av hur statistiken tas fram i nio europeiska länder. Istället kan ländernas olika system för lärlingar vara en förklaring till att nivåerna skiljer sig åt.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

Läs också: Stressen på jobbet värre än någonsin

ANNONS