Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skylt vid hjärtstartare. Bild: Henrik Holmberg / TT
Skylt vid hjärtstartare. Bild: Henrik Holmberg / TT

HLR-rådet: "En lukrativ bransch som så klart är viktig"

Företag kan bli bättre på att se till att anställda kan första hjälpen och hjärt-lungräddning. Det menar Anders Claesson, HLR-rådets ordförande, som är positiv till att privata företag erbjuder kurser.
– En lukrativ bransch som så klart är viktig eftersom den driver kunskapen, säger han.

Andreas Claesson från Floda är ordförande för Svenska rådet för hjärt-lungräddning och forskar i hjärtstopp vid Karolinska Institutet. Han tycker att kunskapen om HLR bland allmänheten generellt sett behöver förbättras kraftigt.

– Fler behöver gå kurser och fler behöver uppdatera sig, och det är för att man vet att praktiska färdigheter försämrar sig redan efter tre till sex månader.

Är företag duktiga på att se till att anställda kan HLR?

– Det står i lagstiftningen att man inom ramen för sin verksamhet, som ett företag till exempel, ska ha grundläggande första hjälpen- och HLR-kunskaper. Vår erfarenhet är att det kan gå många år mellan kurstillfällena om man ens har det.

Fler köper hjärtstartare

Fler och fler företag köper dock hjärtstartare, enligt Claesson, och med det köpet ingår utbildning.

– Många säljer hjärtstartare och utbildning som ett paket. Det är en lukrativ bransch som så klart är viktig eftersom den driver kunskapen.

På HLR-rådet kan man söka utbildare över landet, och enligt Claesson finns det gott om dem. Röda korset, Svenska livräddningssällskapet och Civilförsvarsförbundet finns bland de som erbjuder kurser liksom privata företag, ofta startade av en brandman, en ambulanssjuksköterska eller sjuksköterska som vill sprida kunskapen.

6 000 hjärtstopp varje år

– Var femte år reviderar HLR-rådet allt utbildningsmaterial baserat på evidens. Sedan vill vi inget högre än att ha en stor volym av instruktörer från olika segment i samhället som sprider kunskapen, säger Claesson.

Skälet är att varje år sker nästan 6 000 plötsliga hjärtstopp utanför sjukhus och att elva procent överlever.

– Kan man HLR ökar man chansen att överleva med två till tre gånger och en hjärtstartare ökar chansen till överlevnad från elva procent till 70.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.