Adolf Hitler håller ett tal 1933.
Adolf Hitler håller ett tal 1933. Bild: AP/TT

Hitlers klocka såld på auktion – trots protester från judiska ledare

Ett armbandsur som sägs ha tillhört naziledaren Adolf Hitler har sålts på auktion för 1,1 miljoner dollar, rapporterar BBC. Klockan såldes trots protester från flera judiska ledare.

ANNONS
|

Klockan, av märket Huber, har ett hakkors och initialerna AH-ingraverat på urtavlans undersida. Enligt den amerikanska auktionsfirman Alexander Historical Auctions kan den ha getts som en födelsedagspresent till Hitler 1933, samma år som han blev rikskansler.

"Det är väldigt svårt att bevisa att den här klockan burits av Adolf Hitler för det finns tydligen inga fotografier eller filmer som visar det. På liknande sätt finns det inga försäljningsbevis då tillverkaren Hubers anläggning blev totalförstörd vid bombning 1944", skriver auktionsfirman.

Klockan tros ha tagits som en souvenir av franska soldater som stormade Hitlers bergsanläggning Berghof i maj 1945.

Armbandsuret gick under klubban till en anonym köpare trots protester från bland annat judiska ledare i Europa, som riktat kritik mot försäljningen och uppmanat auktionsfirman att stoppa den.

ANNONS

LÄS MER:Unik T-rex-släkting såld för 62 miljoner

LÄS MER:Aldrins Apollo 11-jacka såld för 27 miljoner

LÄS MER:Strindbergs stulna anteckningsbok funnen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS