Hit flyr rika ryssar för att rädda pengarna

Medan tusentals ukrainare flyr ryska invasionsstyrkor – flyr superrika ryssar västvärlden till Dubai för att rädda sina förmögenheter, skriver Financial Times.

ANNONS

Medan EU, USA och Storbritannien skruvar åt de ekonomiska sanktionerna allt mer mot ryska företag och förmögna privatpersoner, flockas desto fler ryssar i Förenade Arabemiraten för att starta företag, överföra tillgångar och köpa fast egendom för att säkra sitt boende, uppger mäklare, omlokaliseringsexperter och advokater till tidningen.

Västvärldens sanktioner mot ryska centralbanken och swift-restriktioner mot ryska privatpersoner, oligarker och banker gör det mycket svårt för ryssar att göra placeringar utanför Ryssland.

Förenade Arabemiraten har länge varit ett paradis för förmögna ryssar som vill placera pengar, turista och investera.

I dag bor det 40 000 ryssar och 15 000 ukrainare i Förenade Arabemiraten, och ytterligare 60 000 rysktalande emigranter från forna Sovjetstater, skriver Financial Times.

ANNONS

Dubai populär hamn för oligarkers lyxyachter

Dubai har länge varit en populär hamn för ryska oligarkers lyxyachter och lekplats för de überrika.

– Ryssar är nu inte välkomna som bankkunder i Europa, även om majoriteten reste dit för att undkomma Putin. Folk är oroade över vad deras banker kommer att göra – bankerna är rädda för sanktioner och kostsamma utredningar och är ovilliga att fortsätta att göra affärer med ryssar, oavsett deras politiska tillhörighet, säger Peter Gray, partner på ADG Legal i Dubai, till Financial Times.

Förenade Arabemiraten avstod från att rösta för ett fördömande av den ryska invasionen i Ukraina i FN:s säkerhetsråd, medan landet backat upp generalförsamlingens motion.

LÄS MER:Så kopplas Chelsea-ägaren till Vladimir Putin och ryska staten

LÄS MER:Konstvärlden hejdar oligarkernas "artwashing"

LÄS MER:Kriget hårt slag mot turismen i Egypten

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS