Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Heta kandidater till fp-posten

fp-skandalen: Förre partisekreteraren är misstänkt för brott - nu ska folkpartiet utse en ny. Anna Grönlund Krantz och Erik Ullenhag pekas ut som de hetaste kandidaterna.
- Jag känner mig smickrad men tar ställning först om jag får frågan, säger Anna Grönlund Krantz som varit gruppledare för folkpartiets riksdagsgrupp under den senaste mandatperioden och är en av 23 ledamöter i partistyrelsen.
Även Erik Ullenhag, före detta riksdagsledamot, är ledamot av styrelsen. Han avböjer att kommentera sin inställning till ett eventuellt erbjudande.
- Jag har inte funderat på det men visst är det alltid smickrande. Detta är i huvudsak en fråga för partiledaren.
Det är under GP:s rundringning till stora delar av partistyrelsen som Anna Grönlund Krantz och Erik Ullenhags namn dyker upp som kandidater till uppdraget som partisekreterare.
- Båda två har gedigen politisk bakgrund och är väl skickade att klara uppgiften, säger Olle Schmidt, ansvarig för partiets förnyelsegrupp.
Flera ledamöter tror att den nya partisek-reteraren får ett än större ansvar än den föregående.
- Det blir en mer betydelsefull post. Eftersom vi nu sitter med i regeringen och partiledaren blir mer upptagen är det ännu viktigare att den personen ägnar sin kraft åt partiet, säger Håkan Lindh, oppositionsråd i Skellefteå.
Riksdagsledamoten Jan Ertsborn vill att den nye partisekreteraren ska arbeta mer utåtriktat än den avgångne föregångaren.
- Jag vill ha en som reser land och rike runt i distrikten. Johan Jakobsson var ju mer inåtriktad och har mer sysslat med media och strategi.
Partistyrelsen ska sammanträda om ett par veckor och samtliga som GP kommit i kontakt med säger att mötet i första hand, och troligtvis enbart, kommer att handla om regeringsfrågan.
- Det är både rimligt och troligt, säger Johan Pehrson, riksdagsledamot och folkpartiets talesman i rättspolitiska frågor.
Att före detta partisekreteraren Johan Jakobsson nu är misstänkt för anstiftan till dataintrång, ett brott han förnekar, ändrar inte detta.
- Det måste vara polisens sak att utreda nu, dessutom har vi en intern utredning som vi inte ska föregå, säger Johan Pehrson.
Inom partistyrelsen råder det, enligt Olle Schmidt, full uppslutning bakom partiledaren Lars Leijonborg. Han är den av de tolv ledamöter som GP talat med som tydligast uttrycker hur tankarna går:
- Alla måste begripa att vi ska sluta upp bakom vår partiledare. Han ska ha vårt stöd och vi ska ge honom råg i ryggen. Det kan behövas i de nog ganska tuffa förhandlingarna med de tre andra partierna.
Partistyrelseledamoten Jonas Andersson svarar så här på frågan om han har förtroende för Lars Leijonborg:
- Jag har ingen anledning att ifrågasätta Lars Leijonborgs status just nu.
Vad kan förändra det?
- Vi får se vad eftervalsanalysen kommer fram till. Men jag har inga krav på hans avgång i nuläget. Det måste vara fullt fokus på regeringsbildningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.