Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Hemnet öppnar för fler prishöjningar

Allt fler bostäder säljs utan att först ha visats på Hemnet, visar nya siffror.
Men vd Cecilia Beck-Friis verkar inte oroa sig för ökad konkurrens från mäklarföretagen. Hon öppnar i stället för att höja priserna ytterligare.
– När det gäller pris ska man komma ihåg att vi kommer in från en väldigt låg prisnivå för det värde vi levererar, säger hon i en intervju med SvD.

Bostadssajten Hemnet har med sina 60 miljoner årliga besökare kommit att dominera den svenska marknaden bostadsannonser.

Men allt fler fastighetsmäklare väljer nu bort Hemnet till förmån för egen annonsering. Andelen objekt som såldes på förmarknaden och därför aldrig hamnade på Hemnet ökade med 27 procent under 2021, enligt Booli.

Aktien, som toppade på 245 kronor i juni, har nu tappat till ett värde om 135 kronor.

LÄS MER: Efter ränteoron: Nu faller bopriserna i Göteborg

Under fjärde kvartalet 2021 minskade antalet annonser på Hemnet samtidigt med 1,5 procent.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger Hemnets vd Cecilia Beck-Friis att bolagets tillväxt framöver inte främst ligger i att ha fler objekt på sajten, utan på att öka intjäningen på det man redan gör, samt utveckla nya produkter.

– Det är inte enbart pris utan också produktutveckling som ska driva vår tillväxt framåt. När det gäller pris ska man komma ihåg att vi kommer in från en väldigt låg prisnivå för det värde vi levererar. Vi hade en gång i tiden ett enda pris för alla objekt på Hemnet. Men med tiden har vår prismodell blivit mer segmenterad. En billigare bostad kostar mindre att annonsera än en dyr. Och så påverkas priset också av vilken region objektet ligger i, säger Cecilia Beck-Friis till SvD.

LÄS MER: Så lång är kötiden på Boplats – stadsdel för stadsdel i Göteborg

Hon får sedan frågan om hur hon ser på att allt fler bostäder säljs utanför Hemnet.

– Hemnets ambition är att ha så många annonser som möjligt. Vi tror på en öppen och transparent marknad. Men det har alltid funnits objekt utanför Hemnet, till exempel väldigt exklusiva objekt som går under radarn eller försäljningar inom familjer.

SvD: När så många säljer under hand, hur ser du på att gratissajten Booli kan visa 26 000 kommande försäljningar medan Hemnet bara visar en tiondel så många kommande och då tar betalt för det?

– Vårt främsta fokus är bostäder som faktiskt är till salu. Jag kan bara utifrån Hemnets data säga att av alla bostäder som säljs på successionsmarknaden annonseras 90 procent på Hemnet någon gång under säljprocessen, säger Cecilia Beck-Friis till SvD.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.