GP har flera gånger berättat om tvisten - som nu alltså får sitt slut.
GP har flera gånger berättat om tvisten - som nu alltså får sitt slut.

Hemlig förlikning efter felaktiga löner

ANNONS
|

I början av 2013 kunde GP avslöja att bemanningsföretaget Bemannia betalat felaktiga löner till personal som bland annat arbetat på Västtrafiks kundtjänst i Göteborg och Uddevalla. Trots att Bemannia ett år tidigare hade anslutit sig till branschens kollektivavtal uppfylldes inte kollektivavtalets krav på en garanterad lön. Istället användes anställningsformen "ambulerande med flexibel ej garanterad tid", där lön endast betalades för varje arbetat timme.

Efter att lokala och centrala förhandlingar strandat gick tvisten vidare till Arbetsdomstolen. Unionen stämde Bemannia på totalt 4,1 miljoner kronor för felaktiga löner, semesterersättning och skadestånd. Unionen krävde en halv miljon i skadestånd.

ANNONS

Totalt omfattade stämningen 57 personer som varit anställda på Bemannia och arbetat för Västtrafik i Göteborg och Uddevalla, Transportstyrelsen i Norrköping och Pensionsmyndigheten i Gävle och Söderhamn.

Beloppen till de enskilda personer i Unionens stämningsansökan varierade mycket. Men i flera fall gällde det belopp över 100 000 kronor. Det högsta beloppet var över 150 000 kronor.

För samtliga 57 personer krävde Unionen totalt 40 000 kronor i skadestånd för brott mot kollektivavtalets regler kring ordinarie lön och semesterlön.

Unionen har nu efter förlikning dragit tillbaka sin stämning från Arbetsdomstolen. Innehållet i förlikningen är hemlig och parterna är därmed förhindrade att redovisa innehållet i uppgörelsen.

ANNONS