Heléne Mellquist blir ny vd för Volvo Penta

Heléne Mellquist tar över som vd för Volvo Penta efter Björn Ingemanson – och blir därmed Volvokoncernens enda kvinnliga affärsområdeschef.

ANNONS
|

Efter att närmast varit chef för Volvo Lastvagnars Europadivision kommer nu Heléne Mellquist att ta över som vd för Volvo Penta. Det meddelar Volvokoncernen i ett pressmeddelande på tisdagen.

LÄS MER:Volvo Cars hämtar designer från Mercedes

Nuvarande vd går i pension

Volvo Penta sysslar med att tillverka motorer och drivsystem för marint och industriellt bruk. Uppdateringen på vd-positionen är en följd av att Heléne Mellquists företrädare, Björn Ingemanson, går i pension.

– Och då blir det alltså Heléne som får ta över stafettpinnen. Hon har funnits med inom koncernen i många år på varierande positioner och är en omtyckt ledare, säger Claes Eliasson, presschef på Volvokoncernen.

Heléne Mellquist började inom Volvokoncernen 1988. Sedan dess har hon bland annat också varit koncernchef för TransAtlantic. Hon kommer att tillträda som vd för Volvo Penta den första september.

ANNONS

LÄS MER:Sjunkande resultat för Volvo efter coronakrisen

Koncernens enda kvinnliga affärsområdeschef

Vad förändringen kommer att innebära för bolaget kan inte Claes Eliasson svara på:

– Det blir en fråga för Heléne. Nu har hon ju inte ens tillträtt än och vill säkert samla sitt team och planera utvecklingen framåt. Vilken strategi de kommer att landa i får vi avvakta och se, säger han.

När Mellquist tillträder som vd kommer hon att vara den enda av koncernens affärsområdeschefer som är kvinna – i nuläget är samtliga män. De andra affärsområdena inom AB Volvo är Lastvagnar, Bussar, Anläggningsmaskiner och Financial Services.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS