Priserna på lägenheter har stigit med 16 procent de senaste fem åren, visar siffror från Hemnet. Arkivbild.
Priserna på lägenheter har stigit med 16 procent de senaste fem åren, visar siffror från Hemnet. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Här har bostadspriserna gått upp mest

En pandemi som lamslog världen och ett tufft ekonomiskt läge de senaste åren har fått bostadsmarknaden att gunga.
Trots det har priserna stigit de senaste fem åren, visar nya siffror från Hemnet.

ANNONS
|

Priserna har visserligen svängt en del. Men tittar man på den senaste femårsperioden har priserna på lägenheter gått upp med 16 procent, enligt en sammanställning från bostadssajten Hemnet.

För småhus är uppgången ännu större – 19 procent. Det förklaras framför allt av en stark utveckling på villamarknaden under pandemin.

Det finns däremot skillnader när man tittar på olika delar av landet. I Stockholm och Malmö har exempelvis priserna stigit som mest, både för lägenheter och småhus. I Malmö har lägenhetspriserna gått upp 22 procent de senaste fem åren. I Stockholm rör det sig om 18 procent. För småhus är ökningen ännu något större.

ANNONS

"De till synes mest räntekänsliga områdena har prismässigt gått förhållandevis starkt på bostadsmarknaden den senaste tiden. Marknaden i både Stockholm och Malmö har visat på styrka och bostadspriserna började där stiga redan för ett år sedan", säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, i en kommentar.

Endast en kommun av totalt 20 som ingår i statistiken har sett en negativ prisutveckling på lägenheter de senaste fem åren. I Södertälje har priserna backat 2 procent.

I både Borås och Linköping är uppgången på lägenheter liten, 1 respektive 2 procent.

I Göteborg har priserna på lägenheter stigit med 4 procent medan småhus gått upp med 14 procent.

ANNONS