Att laga julmat, slå på julbelysningen och titta på Kalle Anka kostar mer än vanligt i år. Arkivbild.
Att laga julmat, slå på julbelysningen och titta på Kalle Anka kostar mer än vanligt i år. Arkivbild. Bild: Kallestad, Gorm

Här är julens största eltjuvar

Skinkan ska in i ugnen, det är Kalle Anka på tv och halva släkten bjuds på kaffe. På julafton gör vi av med mer el än vanligt. Men hur mycket kostar det i år?
TT reder ut med hjälp av klimatcoachen Lars Ejeklint på Vattenfall.

ANNONS
|

Både den 23 och 24 december syns en topp i hushållens elanvändning. Vi gör oss i ordning inför julen, dammsuger en sista gång och lagar julmat.

Trots det är elpriset på julafton det lägsta hittills i december, mycket eftersom industrin samtidigt går på sparlåga och det är relativt bra förhållanden för vindkraften.

Men vad är det som kostar när det gäller elanvändningen under julen? Just matlagningen sticker ut lite extra.

– Man lagar mycket, mycket mer mat. Det är många maträtter och man fikar flera gånger, säger Lars Ejeklint.

60 öre för att titta på jul-tv

Mat som är inne länge i ugnen – som skinka, kalkon eller revbensspjäll – kan ge en extra stor elanvändning.

ANNONS

Kostnaden för att koka en julskinka i totalt tre timmar, plus att griljera den i ugnen efteråt landar på 9,68 kronor på julafton.

Priset kan dock som bekant skilja sig åt beroende på var i landet du bor. Exemplen i den här texten utgår från priset för boende i elområde 3, och är priset för elkostnad inklusive moms.

Den som bakar tre plåtar lussebullar får betala 1,61 kronor för elen under julafton.

Dessutom bänkar sig svenskarna i soffan framför Kalle Anka klockan 15. Att ha tv:n på fyra timmar under dagen kostar 60 öre.

Två kronor för att köra diskmaskinen

Om man har julgransbelysningen och en adventsstjärna lysande i 20 timmar kostar det 14 öre respektive 17 öre med led-lampor. Så de flesta har nog trots allt råd med lite mysig belysning under julen.

– Det ska man definitivt inte dra ner på, ljus hör julen till och har man led-lampor kan man ha dessa tända med gott samvete, säger Lars Ejeklint.

Den som dammsuger 45 minuter innan släkten kommer får betala 1,83 kronor för det. Dessutom kan diskmaskinen gå varm både en och två gånger under julafton. Det kostar 2,02 kronor per gång maskinen körs.

Om barnen vill testa julklappen direkt så kostar det 3,23 kronor att spela tre timmar på en speldator. Den som vill brygga tio koppar kaffe till släkten får betala 43 öre för det.

ANNONS

20 kronor kostar långa duschen

Om du har en tradition av att julbasta så landar ett bastubad på en timme plus uppvärmning på 17,21 kronor.

När hela familjen ska duscha inför julfirandet finns det en del att spara på att dra ner på duschtiden. En dusch på 20 minuter kostar nämligen 19,79 kronor på julafton.

Det blir även en del positiva effekter på elförbrukningen av att fira jul tillsammans. Storkokfördelar när man lagar mat till många, och kanske kan man sänka temperaturen någon grad inomhus.

– Man får värme från ugnen, människorna och levande ljus. Det talar för att man drar ner på uppvärmningen, säger Lars Ejeklint.

Årets stora samtalsämne runt julbordet? Det kan mycket väl bli just el och elpriserna, tror Lars Ejeklint.

– Vi har aldrig pratat om spotpriser, ”trängselavgifter” och timavtal och att jämföra spartips tidigare vid matbordet. Men jag tror att det kommer att bli ett samtalsämne i år. Alla sitter ju i samma båt.

Att ha en adventsstjärna med led-lampa lysande 20 timmar under julafton kostar ungefär 17 öre. Arkivbild.
Att ha en adventsstjärna med led-lampa lysande 20 timmar under julafton kostar ungefär 17 öre. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, tycker inte att man ska dra ner på julgransbelysningen och adventsstjärnan med led-lampor i jul.
Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, tycker inte att man ska dra ner på julgransbelysningen och adventsstjärnan med led-lampor i jul. Bild: Jeanette Hägglund/TT
Kostnaden för att koka en julskinka totalt tre timmar, plus att griljera den efteråt landar under julafton på 9,68 kronor. Arkivbild.
Kostnaden för att koka en julskinka totalt tre timmar, plus att griljera den efteråt landar under julafton på 9,68 kronor. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Så mycket kostar elförbrukningen under julen

Julskinka som kokas tre timmar, plus griljeras i ugnen: 9,68 kronor.

Julens kaffetår, 10 koppar kaffe som görs i en kaffebryggare: 43 öre.

Baka lussebullar, 10 minuter i ugnen, tre plåtar: 1,61 kronor.

Rosta sex skivor bröd till julfrukosten: 22 öre.

Duscha inför julfirandet, 5, 10 eller 20 minuter: 4,95 kronor, 9,89 kronor eller 19,79 kronor.

Dammsuga innan gästerna kommer, 45 minuter, 100 kvadratmeter: 1,83 kronor.

Kalle Anka och annan jul-tv, totalt fyra timmar: 60 öre.

Julgransbelysning med glödlampor eller LED-lampor under 20 timmar: 2,06 kronor eller 14 öre.

En adventsstjärna med glödlampa eller LED-lampa,under 20 timmar: 1,72 kronor eller 17 öre.

Spel på speldatorn under tre timmar: 3,23 kronor.

Bada bastu, en timme att värma upp och en timmes bad: 17,21 kronor.

Köra en diskmaskin: 2,02 kronor.

Så gjorde vi uträkningen:

Elpriserna skiljer sig åt i olika delar av landet. I beräkningen har vi utgått från timpriserna den 24 december mellan klockan 9-21 i elområde tre. I priset ingår elkostnaden inklusive moms. Fasta avgifter och nätkostnader inklusive elskatter tillkommer.

Källa: Lars Ejeklint, Vattenfall

ANNONS