SBAB:s boendeekonom tipsar om att köpa en lägenhet, om du vill in på bostadsmarknaden. Arkivbild.
SBAB:s boendeekonom tipsar om att köpa en lägenhet, om du vill in på bostadsmarknaden. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Här är det billigare att hyra än att köpa

För den som bor i en större stad är det allt som oftast billigare att äga sitt boende än att hyra i andra hand. Men det finns undantag – exempelvis i Göteborg är det billigare att hyra, enligt SBAB.

ANNONS
|

I flera svenska städer är det mer än 50 procent dyrare att hyra än att köpa, enligt SBAB:s genomgång. Ett exempel är Västerås, där en genomsnittsetta på 25 kvadratmeter kostar 620 000, vilket ger månadskostnader på runt 3 600 kronor. Ett andrahandskontrakt på Blocket går dock för betydligt mer, över 5 500 i månaden.

I Göteborg däremot är lägenheterna betydligt dyrare att köpa. Så mycket att en genomsnittlig andrahandshyra är en hundring billigare än månadskostnaderna för avgift, ränta och amortering.

– Hela skillnaden är ingångspriset, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Göteborg, bostadsrätt 25 kvadratmeter

prisinsatsräntaamorteringavgiftunderhålläga2:a handskillnadamortering andel
1 612 500 241 875 1 351 2 284 1 664 500 5 800 5 700 - 2 %34%
Källa:SBAB

Låga räntor

Hon rekommenderar ändå de som vill in på bostadsmarknaden att spara ihop för att köpa ett eget boende, snarare än att hyra i andra hand.

ANNONS

– Jag förstår att man vill flytta, men tänk en, två och tre gånger innan du skriver på andrahandskontraktet. Sätt den kostnaden i relation till hur mycket det går att spara.

Ett orosmoln för den som vill in på bostadsmarknaden kan vara räntor som höjs, så att månadskostnaden stiger. Men det är inget att ligga sömnlös över, enligt Claudia Wörmann.

– Nu säger de allra flesta bedömare att räntorna kommer att vara låga under lång tid. Som ung när man kommer ut på arbetsmarknaden kan man vänta sig en stadig löneutveckling, och det kan fungera som en krockkudde för att klara högre räntor, säger hon.

Bredda sökandet

De klassiska nycklarna för att ta sig in på bostadsmarknaden handlar om disciplinerat sparande, letande efter extrainkomster och minskade utgifter. Men det finns fler sätt.

– Många tänker att de vill bo i ett ganska avgränsat område. Försök bredda dig, ju längre ut från stadskärnan desto billigare blir bostäderna att köpa, säger Claudia Wörmann.

Henning Eklund/TT

Siffrorna om andrahandskostnader kommer från Blocket och gäller ettor, samt rum som hyrs ut.

Siffrorna om kostnader för att köpa har beräknats på snittpriset för en 25 kvadratmeter stor lägenhet och med en bolåneränta på 1,69 procent. Snittpriserna kommer från Booli.

Källa: SBAB.

ANNONS