Utveckling under 2023.
Utveckling under 2023. Bild: Johan Hallnäs

Här är årets största börsfloppar för småsparare

Har investeringarna gått helt fel under 2023? Då är det högst sannolikt att du äger några av de här aktierna.
Här är nämligen årets mardrömsportfölj för småsparare.

ANNONS

Efter en rejäl svacka under hösten har Stockholmsbörsen vänt upp och OMXS-index är tillbaka på den högsta nivån sedan juni i år. Återhämtningen gör också att med bara ett par veckor kvar av börsåret ser det ut som att 2023 kan sammanfattas med en uppgång kring tio procent för Stockholmsbörsens breda OMXS-index.

Den uppgången gäller dock självfallet inte alla aktier och bland årets sjunkbomber finns ett flertal som dessutom attraherat småsparare. TT har tittat på vilka bolag som gått allra sämst utifrån att de också har många småsparare i ägarlistan. Här finns välkända bolag där åtskilliga sparare har gått på minor.

ANNONS

"Flera av de här bolagen är eller har varit spararfavoriter. De har både handlats flitigt och ägts i hög utsträckning och de fortsatte länge att nettoköpas trots kraftig kursnedgång, även om glorian på flera bolag fått sig en törn det senaste året", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

Bland dessa märks till exempel:

Volvo Cars – 27 procent sedan årsskiftet.

106 540 ägare hos Avanza.

13 928 ägare hos Nordnet.

Försäljningsmässigt har bolaget hittills i år ökat med 17 procent men från marknaden är det ändå tummen ned. Börsnoteringen i november 2021 fick massiv exponering i massmedier men aktien handlas nu långt under noteringskursen. Hittills har det varit en nattsvart affär när man från marknadshåll ifrågasatt om bolagets strategi att ställa om helt mot elbilar verkligen kan ge samma vinstutveckling som bilar med förbränningsmotorer.

.

SBB Norden, – 74 procent sedan årsskiftet.

188 090 ägare hos Avanza

16 558 ägare hos Nordnet

Har ifrågasatts internationellt i olika finansmedier och framställs som det tydligaste exemplet på en svensk fastighetskris. Uppskjuten delårsrapport, sänkt kreditbetyg och en rad fastighetsförsäljningar och dessutom en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen – allt har bidragit till kursslakten.

"I SBB:s fall gissar jag att många sparare helt enkelt köpte in sig på Ilija Batljans (bolagets vd) målande visioner och utfästelser om evig utdelning", skriver Frida Bratt.

ANNONS

.

Embracer, – 42 procent sedan årsskiftet

101 258 ägare

12 115 ägare

Aktieägarna fick vara med om en rejäl smäll i maj när 20 miljarder i börsvärde försvann på ett bräde. Detta efter att bolaget meddelat att ett utlovat jätteavtal förlorats och man fick revidera sin vinstprognos. Sedan dess har det handlat om sparpaket och en fråga om glanstiden för dator- och mobilspelsbranschen nu är förbi efter lyftet under pandemin?

.

Nibe, – 29 procent sedan årsskiftet

108 795 ägare hos Avanza

14 482 ägare hos Nordnet

Värmepumpsbolaget är ett av de bolag med bäst avkastning de senaste decennierna men kursmässigt har inte aktien högpresterat det senaste året. Konkurrensen på marknaden har dock hårdnat och politiska beslut som till exempel att man i Storbritannien överväger att skjuta fram vissa klimatmål har varit negativt för kursen. Vd:n Gerteric Lindquist har dessutom gått i clinch med flera analytiker och ifrågasatt dem. "Vill du veta färgen på mina underkläder också", var svaret på en av analytikerfrågorna vid senaste rapporten.

.

SAS, – 94 procent sedan årsskiftet.

81 472 ägare hos Avanza

44 989 ägare hos Nordnet

Flygbolagets besked att bland annat Air France/KLM går in som delägare har inneburit att aktien ska avnoteras från Stockholmsbörsen under andra kvartalet 2024. Vd:n Anko van der Werff har flera gånger upprepat att det kommer att finnas absolut noll värde kvar för ägarna när bolaget avnoteras.

ANNONS

"Min bild är att de allra flesta gick in i SAS på ren spekulation, det var en lottsedel som för de absolut flesta blev en nitlott", påpekar Frida Bratt.

ANNONS