Hans Karlsson: "Jobben kommer nu"

ANNONS
|

Hans Karlsson har varit arbetslivsminister sedan 2002. Fokus har legat på att minska sjukfrånvaron och han är nöjd med resultatet så här långt. Målen kommer att nås till 2008.

Men hur är det med de andra målen? Fyra procents öppen arbetslöshet och 80 procent av befolkningen mellan 20 och 64 skall vara sysselsatta på den reguljära arbetsmarknaden, har regeringen sagt.

När kommer de jobben - och var?

- Jobben kommer från och med nu. Efterfrågan ökar. Det leder till att sysselsättningen går upp. Men var kan ingen säga. Det beror på efterfrågan. Nu finns den högst inom bygg- och angränsande branscher, samt inom tjäns-tesektorn. Brist finns även inom vården.

ANNONS

Hans Karlsson medger dock att man gjorde en missräkning för tre år sedan. Både vad gäller offentlig sektor och produktivitetsutvecklingen. Och det kan hända igen.

Litar på rådande modell

- Vi trodde att när ekonomin förbättras kommer anställningarna inom offentlig sektor. Men det gjorde de inte. Den offentliga sektorn har varit mycket mer återhållsama med att anställa än vad vi trodde. I pro-gnosen missade vi produktivitetsutvecklingen. Vi trodde att vi skulle få tillväxt redan för några år sedan men det visade sig att man exempelvis inom industrin klarade sina åtagande genom att rationalisera utan att anställa. Det kan fortfarande spela oss ett spratt framöver.

Hans Karlsson vill inte ändra några villkor inom arbetsmarknaden i grunden för att fler jobb ska kunna skapas. Den modell som finns har de bästa förutsättningarna, menar han. Någon förändring kommer man inte att se de närmaste åren.

Den fasta heltidstjänsten skall fortsätta vara grundbulten i arbetsvillkoren.

- Vår vision är att förena flexibilitet i produktion med trygghet för männi-skor. Människor som har anställningstrygghet och inte riskerar att bli uppsagda från en dag till annan, verksamma på en arbetsmarknad som hjälper till att ställa om.

Vad behöver ni förändra?

- Konkurrensmässigt är det allra viktigaste att upprätthålla kompetensen. Där tror jag inte att allt är på plats i vår modell. I livslångt lärande ingår att göra det möjligt för fler att tillägna sig ny kunskap under tiden man är anställd. Det behövs för att ha en bättre ställning den dag ens jobb försvinner. Man kan ta tjänstledigt för studier enligt lag, men det är inte så enkelt för många att finansiera det, säger Hans Karlsson.

ANNONS

Reformer för äldre?

De som redan har en bra utbildning får mer utbildning redan i dag men även där behövs det mer, anser han.

- Datakunskap är en färskvara. De som behöver förkovra sig i jobbet växer. Vi har valt att inte konkurrera med lägre löner och sämre villkor. Då gäller det att vi stärker våra styrkor så att vi inte halkar in i en baklängesspiral.

Arbetslösheten bland ungdomar ligger på nio procent. Alltså går nästan var tionde ungdom utan jobb. Hans Karlsson anser att ungdomars arbetslöshet är ett stort bekymmer, men säger samtidigt att det är inte där det största problemet finns.

- Det är stor omsättning på långtidsarbetslösa ungdomar. Men jag är väldigt noga med att den här gruppen inte växer.

Ett annat budskap har varit att äldre måste stanna kvar i arbetslivet längre än förut. Att inte sluta vid 65. Är det realistiskt att tro på en sådan utveckling?

- Problemet är de som inte orkar fram till 65. Vi måste hitta en mekanism så att de kan få någon form av nedtrappning. Jag talar inte om delpension, utan någon åtgärd så att de kan stanna kvar längre. Nästan ingen byggjobbare är kvar längre än till fyllda 60 år. Det kan behövas politiska reformer där. Jag utlovar ingenting, men jag ser behovet.

ANNONS
ANNONS