Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Balders vd och huvudägare Erik Selin. Bild: Thomas Johansson
Balders vd och huvudägare Erik Selin. Bild: Thomas Johansson

Hans fastighetsbolag ökar vinsten

Fastighetsbolaget Balder ökar förvaltningsresultatet och vd Erik Selin ser allmänt ljust på framtiden.
– På kort sikt kan det alltid komma bakslag men på lång sikt blir allt bara bättre och bättre, säger han.

Bolaget, med huvudkontor i Göteborg, redovisar hyresintäkter på 1,8 miljarder kronor för det fjärde kvartalet 2018, en ökning från 1,6 miljarder under samma kvartal 2017. Förvaltningsresultatet, hyresintäkter minus kostnader för drift, administration, förvaltning och räntor, stiger samtidigt till 876 miljoner kronor.

En lägre värdeökning för fastigheter och ökade förluster från derivat, finansiella instrument, gjorde dock att vinsten efter skatt sjönk något, till 2 039 miljoner kronor, från 2 148 miljoner kronor under motsvarande kvartal året innan.

– Det hinner inte att hända så mycket i ett fastighetsbolag under ett kvartal, men vi fortsätter sakta men säkert att öka intjäningen. Det här kvartalet är varken bättre eller sämre än väntat, säger Erik Selin.

Tror på investeringsdisciplin

Balder är ett av få större fastighetsbolag på börsen som inte delar ut pengar till ägarna – målet är istället att investera kapitalet klokt för att få bolaget, och dess värde, att växa över tid. Förra året var såväl förvärven som försäljningen av fastigheter dock relativt få. Balder köpte totalt 35 nya fastigheter för cirka 3,9 miljarder under året samtidigt som man enbart sålde ägarlägenheter och mark för totalt 311 miljoner kronor. Resultatet är att bolaget, vid utgången av förra året, ägde fastigheter till ett värde av cirka 118 miljarder kronor.

– Vi har inga fastigheter vi direkt vill sälja idag och vi har heller inte gjort några försök att få fastigheter sålda. Jag tror inte vi kommer göra några större försäljningar framöver heller, säger Erik Selin.

De låga räntorna och stora efterfrågan på såväl kommersiella- som bostadsfastigheter har fått priserna på marknaden att öka de senaste åren. Erik Selin tycker därför det, i dagsläget, är svårt att hitta prisvärda fastigheter att köpa, trots att Balder har en stor kassa och relativt låg belåning.

– Det är fortsatt dyrt, vi kämpar för att hitta rätt objekt att köpa. Det gäller att ha investeringsdisciplin och inte köpa bara för att man har pengar, säger han.

Balder har nu en soliditet, ett mått på ekonomisk motståndskraft, på 37 procent. Det är över bolagets mål på 35 procent och Erik Selin höjer därmed det långsiktiga målet. Nu ska Balders soliditet, över tid, inte hamna under 40 procent.

– Det är en signal om att vi ska fortsätta stärka vår balansräkning och vår finansiella styrka. Det är inget vi behöver göra men det är bra för både aktieägare och investerare i Balders företagsobligationer att veta att den riktningen ligger fast, säger han.

Prognosen: Avvaktande bomarknad

Den skakiga bostadsmarknaden, där framförallt nyproducerade bostadsrätter fallit i pris, oroar inte heller Erik Selin. Balder har flera projekt med både nya bostadsrätter och hyresrätter på gång i såväl Göteborgsregionen som i Stockholm, Sundbyberg och Nacka.

– Jag tror också det här året blir avvaktande på bostadsmarknaden, det blir så nu när många projekt blivit färdigställda och ska ut på marknaden samtidigt. Jag tror däremot inte på någon dramatik med nedåtgående priser. Det finns en underliggande efterfrågan på bostäder och det är det viktiga på lång sikt, säger Erik Selin.

Han är generellt positivt inställd till framtiden, både för världen i stort och för Balder.

– Allt ser väldigt bra ut när man blickar ut över världen. Det är härliga tider och allt blir bättre och bättre över tid, säger Erik Selin.

Bolagets bokslut togs emot utan större reaktion på börsen. Vid strax efter 09.30 hade Balders B-aktie sjunkit med 0,7 procent på en också i övrigt deppig Stockholmsbörs.

LÄS OCKSÅ:

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.