Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många svenskar får skatteåterbäring i april. Arkivbild.

Handlarna redo håva in din skatteåterbäring

Sveriges handlare gnuggar sina händer inför skatteåterbäringen som rasar in på mångas konton i mitten av april. Men sparekonomen Frida Bratt påminner om att tänka långsiktigt i stället för att bränna slantarna.

Över åtta miljoner svenskar ska deklarera sina inkomster och avdragsgilla utgifter, och därefter få besked om den slutliga skatten. Förra året betalade staten tillbaka 6,9 miljarder kronor i den första rundan i början av april, och 22 miljarder kronor i den andra rundan i början av juni, enligt Skatteverket.

För många innebär pengarna ett välkommet tillskott på sparkontot. Många använder även skatteåterbäringen till konsumtion, något som handlarna märker av, enligt Hans Tjernström som är presschef på branschorganisationen Svensk handel.

- Handeln märker av när folk får mer pengar i plånboken och mer att röra sig med. Det här är absolut en positiv injektion, säger Tjernström.

Årstidsrelaterad konsumtion

Skattekronorna slutar ofta i sällanköpshandelns kassor, det vill säga i butiker som säljer allt som inte är mat och dryck eller ingår i människors dagliga konsumtion.

- Det som säljer bäst är sådant som är kopplat till det behov som kunderna har just nu, vi går mot vår och då behöver man vissa typer av varor som vårkläder och trädgårdsartiklar. Även sporthandeln gynnas eftersom folk köper nya träningsprylar eller passar på att köpa den nya cykeln eller nya golfklubbor, säger Tjernström.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är visserligen positiv till att använda en mindre del av skatteåterbäringen till konsumtion.

- Jag tycker inte att man ska känna sig dålig om man unnar sig någonting som gör en glad för en del av pengarna, så snäll ska man ändå få vara mot sig själv, säger Bratt.

Betala av konsumtionslån

Samtidigt uppmanar hon till både eftertänksamhet och återhållsamhet. Hon säger att den som får tillbaka på skatten ska göra en prioritetslista över vad pengarna ska användas till. Högst upp på Frida Bratts lista står återbetalning av konsumtionslån med vanligtvis hög ränta.

- De lånen är så otroligt dyra, så de behöva man amortera ner så fort man kan. I och med att man en gång tog konsumtionslånet har man redan unnat sig konsumtionen, och får nu betala för det, säger Bratt.

På andra plats finns att spara återbäringen till att bygga upp en ekonomisk buffert. En bra tumregel är att spara ihop till tre månadslöner, säger hon.

- Det är lite a och o, den ska finnas för oförutsedda utgifter. Pengarna ska placeras på ett sparkonto om de ska användas inom fem år, och inte på börsen som svajar upp och ner.