Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Handlare hoppas när Kamprad tar över

Butiksägare har givit upp. Lokaler gapar tomma. Men hoppet har tänts när Kampradfamiljen nu tar kontrollen.

- Det är en hel del här ute som är trötta på att ingenting hänt på tio kanske femton år. Med Ikea och Ikano Retail som enda ägare av området tror jag att det blir förändring, säger Jonas Englund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den nyblivne fastighetsägaren Ikano Retail Centre har kallat butiksinnehavarna till ett informationsmöte i början av juni, berättar Jonas Englund som är butikschef på Coop i Kållered. Han är också ordförande i ett nätverk av butikschefer och intressenter i Kållered köpstad.

- Man behöver bara använda ögonen så ser man att det inte är bra här. Butikslokaler står tomma och det är inte mycket som hänt på länge, säger Englund.

Det har dykt upp planer. Som lagts på is. Som ersatts av nya planer. Som lagts på is. En ansiktslyftning har varit nödvändig länge.

För ett drygt år sedan var fastighetsägare och Mölndals kommun överens om en plan för en uppryckning av området. Men även den lades på is.

- Då förstod vi att en av fastighetsägarna, Warburg-Henderson, bestämt sig för att sälja, säger Lars Ekberg näringslivschef på Mölndals kommun.

Det blev Kamprads fastighetsbolag Ikano som köpte. Och som flera hoppas skall bota handlingsförlamningen.

- Jag tror inte det varit ovilja eller konflikter mellan fastighetsägare som varit orsaken till att allt stannat vid planer. Man skall inte glömma att vi gått igenom sju år av lågkonjunktur, säger Jonas Englund.

Kållered köpstad fick allvarlig konkurrens, när sockerbiten Ikea lockade oss konsumenter till Bäckebol. Det var 2004.

Två år senare köpte Warburg-Henderson 18 000 kvadratmeter mark och fastigheter i Kållered. Men då var det den ekonomiska oförmågan hos dåvarande ägaren till Eken, danska Centerplan, som gjorde att planerade projekt gick i stå.

På senare år är det den tyska pensionsförvaltaren Warburg-Henderson som inte orkat. Men nu har Ikea och Ikano Retail – det vill säga familjen Kamprad – full kontroll. Det får butiksägare, den nye ägaren till Eken samt Mölndals kommun att tro på en ansiktslyftning i Kållered köpstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.