Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) konstaterar att effekterna skulle bli allvarliga om Trump fick för sig att införa biltullarna. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) konstaterar att effekterna skulle bli allvarliga om Trump fick för sig att införa biltullarna. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Handelsministern bekymrad över nya hot om biltullar i USA

Efter månader av utredning blev Trumps utredning om biltullar klar. Utrikeshandelsminister Ann Linde (S) är bekymrad inte bara över de allvarliga effekterna ifall den amerikanske presidenten inför dem – utan även att EU-länder utvecklas i protektionistisk riktning.

På söndagen överlämnade amerikanska näringsdepartementet en rapport om tullar på importerade bilar till Vita huset – något man utrett sedan i maj i fjol. Bakgrunden är att Donald Trump med hänvisning till nationell säkerhet velat införa tullar på dessa varor. Medan stål- och aluminiumtullarna infördes, har de inte blivit verklighet än.

Från amerikanskt håll har bilindustrin uttalat sig tydligt emot förslaget på tullar för att skydda amerikanska bilindustrin och analyser har pekat på att tullar på 25 procent kan leda till ökade skatter på 70 miljarder dollar i USA samt till att hundratusentals jobb skulle kunna försvinna i landet.

Så frågan är vad den amerikanske presidenten kommer att göra med rapporten. Utrikeshandelsminister Ann Linde (S), på besök i Göteborg och bland annat Volvo Cars på måndagen, är bekymrad över att frågan ligger på bordet igen. Hennes och regeringens rapport i somras visade att biltullar i den storleksordning som diskuterades kunde leda till 3 900 färre jobb i svensk bilindustri, varav merparten i Västsverige.

– Jag talade med en kvinna som monterar bildörrar här på fabriken, hon berättade att vid ett tidigare handelskrig fick 14 kamrater sluta, säger Ann Linde.

Gillar tullar

Hon konstaterar att Trump uttalat sig om tullar den senaste veckan.

– Jag kan ju bara se vad Trump gjorde för några dagar sedan: han skrev dels att ”I'm a tariff guy”, jag är en tullgubbe. Och han förklarade vid ett annat tillfälle att han var fel person att tala tullar med och att han tycker de är bra.

– Saken är den att i och med att han pekar på den här frågan som en fråga kring nationell säkerhet, så kan han bestämma själv. Han har 90 dagar på sig att bestämma sig för vad han ska göra med rapporten och när han fattat beslut 30 dagar på sig att vidta åtgärder.

Det exakta innehållet i rapporten har dock inte offentliggjorts.

Göteborg 20190218 Ann Linde utrikeshandelsminister besöker VolvoFOTO Adam Ihse / EXPONERA. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Göteborg 20190218 Ann Linde utrikeshandelsminister besöker VolvoFOTO Adam Ihse / EXPONERA. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

– Den är ju hemligstämplad, men utifrån de läckor som varit tidigare har man sagt att det kommer ett antal förslag. Ett är just förslaget på 25 procents tullar på bilar och bildelar. Ett annat förslag är att man lägger tullar på vissa delar.

Färdiga listor

Skulle Trump få igenom ett förslag om tullar kommer EU att svara omedelbart.

– Där råder det total enighet inom EU – det kommer att leda till motåtgärder, där det redan finns färdiga listor. Och EU kommer att dra USA inför WTO, Världhandelsorganisationen.

Ann Linde är dock bekymrad för att en hel del EU-länder kommer vilja införa skyddsåtgärder utöver motåtgärderna.

– Det finns flera länder i EU som inte är frihandelsvänner och ser möjligheten att använda en sådan situation till att införa skyddsåtgärder.

– Vi var ett av bara tre länder som var emot skyddsåtgärder när stål- och aluminiumtullarna infördes. Och om Storbritannien nu lämnar EU förlorar vi en viktig allierad när det gäller frihandel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.