Säkerheten är viktig aspekt av alla G7-möten, som ofta innebär omfattande demonstrationer. Här är det mediecentret till mötet i Quebec City som spärras av.
Säkerheten är viktig aspekt av alla G7-möten, som ofta innebär omfattande demonstrationer. Här är det mediecentret till mötet i Quebec City som spärras av.

Handelsbråk väntas försura G7-toppmöte

Toppmöten bland världens sju rikaste länder präglas ofta av antiglobaliseringsdemonstrationer i städerna där de hålls. Denna gång kommer hotet mot den liberala världsordningen innanför avspärrningarna.

ANNONS
|

President Donald Trump kommer till Quebec i Kanada, där G7-toppmötet inleds på fredagen, med sin hållning "Amerika först", som hotar multilaterala frihandelsavtal och slår mot USA:s allierade i form av handelshinder.

Hans politik kommer att mötas av en så pass fientlig mottagning från de andra ledarna att en del iakttagare har föreslagit att döpa om G7-mötet till G6+1.

Trump kan också tänkas distraheras av förberedelserna inför hans möte den 12 juni med Nordkoreas ledare Kim Jong Un, som ska äga rum i Singapore direkt efter de rika ländernas sammanträde i Kanada.

ANNONS

Kim-möte trevligare?

Möjligen får Trump ett varmare bemötande av diktatorn från Pyongyang än från sina kanadensiska värdar samt europeiska och japanska allierade.

Ledare som Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Tysklands förbundskansler Angela Merkel medger att det blir svårt till och med att komma överens om en gemensam kommuniké vid tvådagarsmötet.

- Vi vet säkert att det kommer att bli uppriktiga och ibland svåra diskussioner runt G7-bordet, särskilt med USA:s president om tariffer, sade Trudeau inför mötet.

Under attack

Merkel sade i sin tur inför förbundsdagen i onsdags, innan hon satte sig på planet till Kanada, att det inte kommer att bli "någon kompromiss bara för sakens skull" och att ett slopat gemensamt uttalande vore "hederligare".

Men Trumps beslut att införa handelstariffer på stål och aluminium – och i förlängningen andra varor som tyska lyxbilar – har fört G7-medlemmarna till randen av ett fullskaligt handelskrig.

Kanadas handelsminister François Philippe Champagne går rakt på sak:

- Den världsekonomiska ordningen står under tryck, under attack.

ANNONS

Men Trump väntas inte backa.

TT-AFP

ANNONS