Handelsbankens nya storägare saknar en bra story

Det börjar märkas att Handelsbanken har en ny huvudägare i Fredrik Lundberg, tyvärr. Problemet med Lundbergs inflytande är att innehaven förvandlas till en kassaflödesgenererande grå massa. De saknar helt enkelt en bra story. Det gillas inte av börsen och egentligen inte av någon annan heller.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

En kollega hade i uppdrag att skriva en bok om finansmannen Fredrik Lundbergs L E Lundbergföretagen. Uppdragsbeskrivningen gick ut på att intervjua dåvarande och tidigare anställda, samt personer med koppling till investmentbolaget för att fånga upp anekdoter och bra berättelser. Det stora problemet var att ingen hade något att berätta.

Jag drog mig dock till minnes två Lundberghistorier, som fångar en del av arvsmassan i Lundbergföretagen. Den ena handlade om Byggmästareföreningen, där en god väns pappa brukade delta på de årliga resorna på 60-70-talet. Mycket av snacket handlade om vilka goda affärer som byggmästarna hade gjort, som hur de med olika upplägg hade kommit runt den då (skattemässigt) förhatliga ”byggmästarsmittan”. En person satt alltid tyst på resorna, Lars-Erik Lundberg, Fredrik Lundbergs far. Han hade inte gjort några affärer. Han hade samlat fastigheterna på hög.

ANNONS

LÄS MER:Handelsbanken lämnar Danmark och Finland

Detta högsamlande, och ränta på ränta på det, visade sig vara den bästa strategin och lade grunden till dagens framgångsrika fastighets- och investmentbolag.

Historia två handlar om Fredrik Lundberg 50-årskalas, vilket firades på Café Opera i Stockholm med viss pompa. Efter kl 23 var det fritt mingel. Enligt mitt vittne tömdes lokalen snabbt. Inga bra storys, helt enkelt. Jag har själv intervjuat Fredrik Lundberg några gånger. Det har inte slagit gnistor om de samtalen.

Denna tråkighet har präglat Lundbergföretagen och präglar alltmer dess portfölj av bolag. Det gäller numera även de bolag som ingår i det, sedan stormarna 2015, kontrollerade investmentbolaget Industrivärden, där Volvo AB, Sandvik och Handelsbanken utgör tunga innehav.

LÄS MER:Knarkgömmor på Avanza – anställda ska drogtestas

Ett exempel på ett allt gråare innehav är Handelsbanken. Banken tidigarelade sin delårsrapport i veckan för att berätta att de ska sälja verksamheterna i Danmark och Finland. Verksamheten i Holland ska inordnas i affärsområdet Capital Markets, vilket nog bör ses som ett sätt att avveckla den lokala närvaron. Att de fortfarande har kvar Norge och Storbritannien skall nog mest ses som en tidsfördröjd ”exit”.

Handelsbankens strategi med fokus på kontorsrörelsen och organisk expansion utanför den svenska huvudmarknaden har tidigare gått på tvärs mot hur andra banker har agerat. Och visst har de krafter emot sig, som digitaliseringen, och att lönsamhet i bankvärlden har en stark koppling till dess marknadsandel i de olika länderna.

ANNONS

Men framgångsrikt och långsiktigt entreprenörskap handlar ofta om att våga gå på tvärs mot de rådande ”sanningarna”. Men nu har Handelsbanken fallit in i ledet. Kontorsrörelsen bantas kraftigt och utlandet ska bort. Visst, bankens svenska verksamhet är höglönsam. Men detta kokar i stort sett ner till bolånen och till viss del kapitalförvaltningen. Men det är idag och inget som banken är bättre på än någon annan. Kontorsrörelsen, rätt skött, skulle kunna skapa möjligheter att fullgöra en affärsbanks egentliga uppdrag, att försörja det lokala näringslivet med kapital. En mötesplats för bra ”stories” helt enkelt.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS