Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handboken som ska stoppa lastbilsstölder

En ny handbok från Högskolan i Borås ska hjälpa att förebygga lastbilsstölder i EU. Bland annat riktar en del av boken in sig på hur riskerna för att fordon används vid terrordåd kan minimeras.

Terrordåden i Nice, Berlin, London och Stockholm har alla genomförts med hjälp av lastbilar. När Högskolan i Borås nu har utformat en handbok för att undvika lastbilsstölder, handlar därför en del av boken om att minimera riskerna för terror. Det skriver Högskolan i ett pressmeddelande.

– Egentligen är det inget nytt att fordon används för andra ändamål än vad de är avsedda för. Smash-and-grab-stölder, där bilar eller hjullastare används för att ramma dörrar eller väggar till butiker och varuhus och tjuvar snabbt går in och stjäl varor är ett exempel. Det nya är att fordon nu också används för att döda. Det är dock mycket sällsynt, men det får enorma konsekvenser då det händer, säger Daniel Ekwall, docent i logistik vid Högskolan i Borås, som är en av experterna bakom handboken.

Begränsa med GPS

Enligt handboken kan riskerna för attentat minskas genom att ta hjälp av tekniska hjälpmedel. Bland annat nämns automatiska bromssystem eller höj- och sänkbara hinder som skyddar platser med många fotgängare. Det finns också så kallad "geofencing", där man hindrar bilar att köra på vissa platser med hjälp av GPS.

– Men vilken teknisk lösning man än väljer, finns det luckor som lätt går att hitta. Och de som vill illa letar bara upp nya platser där det samlas många människor. Utvecklingen när det gäller terrorattacker och godsstölder är att mer teknik oftare möter råare våld och generellt brutalare metoder, säger Ekwall i ett pressmeddelande.

Men den överväldigande majoriteten av fordonsstölder sker inte i samband med terrordåd. Och grundsyftet med boken är att hjälpa transportbranschen med att göra rätt saker för att arbeta preventivt mot stölder.

– Vi har tagit fram rutiner i lättillgänglig form till chaufförer, speditörer och lagerägare. Tanken är att de enkelt ska kunna följa rutinerna och checka av hur de ska agera i olika situationer, säger Ekwall.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi