Skissen är en av Hufvudstadens visioner för Brunnsparken.
Skissen är en av Hufvudstadens visioner för Brunnsparken.

Han vill köpa hela kvarter i centrum

ANNONS
|

Enligt Business region Göteborgs senaste konjunkturrapport är delar av näringslivet inne i en högkonjunktur och ännu fler är på väg dit.

Ivo Stopner, vd för Hufvudstaden, hävdar att siffrorna är en bekräftelse på deras strategi att köpa och utveckla fastigheter och hela kvarter i centrala Stockholm och Göteborg. De äger fastigheter bland annat i Nordstan och runt Fredsgatan, ett område företaget kallar för Fredsstan.

–Nu är Göteborg på gång, det är ingen nedläggningsort som det var på 80- och 90-talen. Vi har fyra-sex miljarder som vi kan investera och både Stockholm och Göteborg går starkt. Vi är beredda att investera stora summor i Göteborg, helt klart, säger han.

ANNONS

Problemet är att ingen annan vill sälja.

–Vi köper om vi hittar rätt objekt. Vi behöver inte köpa ett hus i morgon, vi kan göra det om fem år, och dyker det inte upp något alls, ja, då jobbar vi med att utveckla våra befintliga fastigheter.

Hufvudstaden grundades av Tändstickskungen Ivar Kreuger för ganska exakt hundra år sedan. Bolaget är i dag börsnoterat med Fredrik Lundberg som huvudägare.

Fastighetsbolaget har haft en skyskrapa i Tokyo och satsade i Berlin efter murens fall, men i dag är alla fastigheter koncentrerade till centrala Stockholm och Göteborg.

–På 90-talet fokuserade vi på minimala hyresförluster och att höja hyrorna så mycket som det gick ändå tills hyresgästerna kanske gick omkull. Vi investerade nästan ingenting, berättar Ivo Stopner.

I dag har företaget en annan filosofi, nämligen att förvalta hela kvarter och områden i stället för enstaka byggnader. Och fastighetsutvecklingen ska gå hand i hand med stadsutvecklingen.

ANNONS

–Stadsutveckling ser 20-30-40 år framåt. Vi tänker femtio-hundra år framåt. Jag är här bara en kort tid i bolaget jämfört med dess historia och framtid och jag ska lämna över stafettpinnen för fortsatt förvaltning, säger han.

Köpcentrum är ingenting för Hufvudstaden och Ivo Stopner nämner Mall of Scandinavia som han tycker är så tidstypiskt med ”samma lika som de andra köpcentrumen”.

–I en citykärna går det att skapa ett unikt utbud som skiljer sig från det massproducerade. Här finns de kulturella och historiska förutsättningarna.

Enligt honom har Brunnsparken en fantastisk potential som inte utnyttjas i dag. Det skulle kunna bli en lugn oas som får människor att vilja stanna i centrum.

–Vi måste göra något så man inte bara passerar igenom. Jag gör det själv, jag stannar aldrig upp i Brunnsparken, för känslan är inte den rätta. Men det här är inget stort problem, det är bara att sätta sig ner och göra det bättre, säger Ivo Stopner.

Det kan ta flera år att locka till sig så kallade starka varumärken och decennier att utveckla ett område, menar han, och berättar om de riktigt eftertraktade hyresgästerna:

ANNONS

–Efter två år när vi lyckats övertyga dem att komma till vår stad vill de inte ha det som erbjuds, utan vill vara där vi redan har hyresgäster. Då börjar en ny resa med två års förhandling för att komma överens med de andra hyresgästerna att flytta. Sen när det är klart vill de ha våningen ovanför också...

Han avslöjar att bolaget är nära att skriva kontrakt med en sådan hyresgäst, men vill inte säga vem det är.

–Hela den här regionen har fantastiska möjligheter att bli Skandinaviens fjärde huvudstad. Vi garderade oss redan för hundra år sen när vi tog namnet Hufvudstaden, skämtar Ivo Stopner.

Redan nu är det högkonjunktur hos byggbranschen, fordonsindustrin och sällanköpshandeln, enligt Business region Göteborgs senaste konjunkturrapport. Siffrorna är de högsta på tio år.

För tillfället är det bara livsmedelsindustrin som går dåligt och till våren tror alla branscher, utom kemiindustrin, på ett ännu bättre konjunkturläge.

Under tidsperioden augusti-oktober fanns 6400 vakanta tjänster. För byggsektorn kan läget bli ansträngt eftersom de stora infrastrukturprojekten börjar dra igång, samtidigt som branschen redan har svårt att anställda viss personal.

Siffrorna välkomnades av Hufvudstadens vd Ivo Stopner som gästade Konserthuset där resultaten presenterades och som berättade om bolagets planer för att öka handeln i Göteborg.

ANNONS