Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Han startade eget i Saabs skugga

I Trollhättan är Saab arbetsplatsen som genererat tiotusentals jobb. Men hur blir det i framtiden? Bortom den numera amerikanskägda bilfabriken ökar nyfikenheten för att starta eget. Precis det gjorde Mikael Sjögren när han lämnade Saab efter 20 år.
Saab är navet i Trollhättans näringsliv. För två år sedan växte hotet mot fabriken. General Motors iscensatte en tävling mellan Trollhättefabriken och GM:s fabrik i tyska Rüsselsheim.
1 000 arbetstillfällen låg plötsligt i potten. Saab och Trollhättan blev hett nyhetsstoff och regeringen ryckte ut med nästan två miljarder kronor i det så kallade Trollhättepaketet.
Överlevde första ronden
Saab överlevde första ronden, men än finns hotet. Hur påverkar det näringslivsklimatet i stan?
Intresset att starta eget i Trollhättan ökar. Nyföretagandet ligger visserligen på en ganska konstant nivå med omkring 200 företag per år, men Nyföretagarcentrum har märkt av en ordentlig ökning av antalet deltagare på informationsmötena.
- Det är ett brett spektrum av företagsidéer, men de senaste åren har det varit en stark trend att satsa på hälsa och friskvård. Det är ett viktigt område, men vi har farhågor om överetablering, eftersom det finns så många som sysslar med detta. Däremot skulle det behövas flera egen-företagare inom bygg- och fastighetsbranschen. Vi har en kille här som precis startat eget inom detta, och han har hur mycket jobb som helst, säger Britt-Marie Haglund på Nyföretagarcentrum Väst.
En annan Trollhättebo som precis startat eget är Mikael Sjögren. Han har över tjugo år bakom sig på Saab, bland annat i monteringen och på tekniska avdelningen. På det hela taget har han trivts, men de sista åren kände han av förslitningar i rygg, axlar och armar. Dessutom har tempot skruvats upp på grund av besparingskraven och hot om nedläggning.
- Stämningen var inte vidare munter. Även om jag själv satt ganska säkert med alla mina arbetsår, så var det många andra som inte visste om de fick vara kvar. Det var helt enkelt inte särskilt roligt att gå till jobbet längre, berättar Mikael Sjögren.
Han hade länge haft en dröm om att starta egen firma, kanske sälja begagnade och antika saker som han samlat på sig under årens lopp, och nu började den drömmen bli en framtidsmöjlighet.
Efter en starta eget-utbildning som han bekostade själv sa han i oktober 2005 upp sig från Saab. Med hjälp av starta eget-bidrag kom han så igång med sin firma Knallelagret, där han säljer saker via auktionssajten Tradera. Först handlade det om begagnade saker, men nu säljer han även kläder, smycken och husgeråd som han importerar från bland annat Kina och USA.
- Det blev alldeles för tungrott att bara sälja begagnat och går åt så mycket tid att packa ömtåligt porslin, säger Mikael Sjögren.
10 000 auktioner
Omkring 10 000 auktioner har Knallelagret igång på Tradera, och det mesta sköter han hemifrån villan i Sjuntorp. Men han hyr en lokal i närheten för att få plats med alla varor. Mikaels dagar är fulla av mejl-kollande, turer till Trollhättan för att hämta varor och packande. Han kan packa 60 paket på en kväll. Dessutom ska alla varor fotograferas, mätas och beskrivas för att kunna läggas ut på nätet.
Det är mycket jobb, och eftersom starta eget-bidraget precis är slut har Mikael Sjögren inte riktigt grepp om hur stor lönsamheten är. Men hittills ser hans lilla firma ut att fungera.
- Jag jobbar visserligen fler timmar nu än på Saab. Men samtidigt har jag en frihet jag inte hade förut, då jag var tvungen att be om lov för att gå på toaletten. Jag får bestämma själv och arbetar inte för någon annan än mig själv, och det känns väldigt roligt och stimulerande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.