Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Han hjälper människor hitta rätt i arbetslivet

Genom individuell stöttning lyckas Medborgarskolan matcha många arbetssökande mot jobb och utbildning. Bo Björklund är ansvarig för verksamheten i Storgöteborg.

Vad innebär satsningen "stöd och matchning”?

– Det är en snabbinsats på vägen mot arbete. När Arbetsförmedlingen godkänner en ansökan ska den arbetssökande, enligt lagen om valfrihet, välja leverantör av tjänsten.

Hur går det till när arbetssökande kommer till er?

– Vi startar alltid med en introduktionsdel på några veckor där individen ingår i en grupp. Då genomför vi bland annat olika föreläsningar, personlighetstester och har mycket dialog om arbetsmarknaden. Tillsammans med deltagaren gör vi sedan en individuell kartläggning av kompetenser samt en handlingsplan för tiden hos oss. Vi bokar också möten med handledaren (coachsamtal) och studie- och yrkesvägledare.

Har ni många konkurrerande leverantörer?

– Ja, i Storgöteborg finns ett 40-tal registrerade. I ärlighetens namn är det lite för många. Det blir svårt för individen att göra ett bra val och kvaliteten på tjänsten varierar ju från leverantör till leverantör.

Varför ska man välja just er?

– Dels ligger vi bra till rent geografiskt, i nya moderna lokaler nära Arbetsförmedlingen på Järntorget. Dels har vi gott rykte och håller hög kvalitet. En av våra framgångsnycklar tror jag är att vi verkligen lever upp till vårt motto att sätta individen i centrum, att vi inte placerar in människor i fack och grupper. Hos oss ska varje enskild människa bli sedd, hörd och bekräftad.

Får ni något kvitto på kvaliteten?

– Varje vecka får deltagarna svara på ett antal frågor om hur de trivs och om de tycker att de utvecklas och kommer närmare arbetsmarknaden. Utifrån svaren för vi sedan dialog med deltagarna om vi är på rätt spår, eller om vi ska ändra på något. För oss är detta ett viktigt verktyg.

Hur går det till rent konkret när deltagarna är hos er?

– Efter de inledande veckorna lägger vi allt krut på stöttning och hjälps åt att hitta lösningar. Dessutom har vi föreläsningar om bland annat mål och målbilder, kommunikation, kost och motion, liksom övningar i intervju- och presentationsteknik.

Vi erbjuder också kreativa aktiviteter och till exempel kurser i data för personlig utveckling.

Vad händer sedan?

– Man skulle kunna kalla nästa etapp för ”ta tag i ditt liv”. Vi pratar om att det alltid är deltagaren själv som är ansvarig för sitt liv medan vi står på sidan och hejar på – lotsar, guidar och vägleder.

Finns det några obligatoriska inslag?

– Ja, deltagarna ska träffa en studie- och yrkesvägledare, ett möte som brukar ge många nya tankar och idéer. Ibland kommer de på att de ska byta spår helt och hållet. Introveckorna är också obligatoriska. De innehåller föreläsningar om till exempel den dolda arbetsmarknaden och arbetsrätt.

Vad händer när en person är redo för arbetslivet?

– Då kopplar vi in våra båda nätverkare som har järnkoll på arbetsmarknaden. De har ett tätt samarbete med näringslivet och är bland annat duktiga på att hitta dolda jobb. De fixar fram praktikplatser, matchar arbetssökande med arbetsgivare och gör uppföljningar. Men vi befattar oss aldrig med ”quick fixjobb”, utan det ska vara företagare som har anställningsbehov och som följer lagar och avtal.

Hur länge är de arbetssökande hos er?

– Det varierar förstås, men i snitt skulle jag tippa på mellan två och fyra månader. För de flesta går det rätt fort när de väl har bestämt sig. För andra, som kanske inte är riktigt ”jobready”, kan det ta lite längre tid.

Finns det statistik på era resultat?

– Arbetsförmedlingen har siffror på hur många av leverantörernas deltagare som fortfarande är kvar i arbete efter nio månader. Där ligger vi väldigt bra till, 38 procent jämfört med rikssnittet på ungefär 26 procent. Arbetsförmedlingen och Göteborgs kommun är överlag bra på arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Vilken är din egen bakgrund?

– Jag har hållit på i den här branschen i 25 år och kan fortfarande få gåshud av att se en människa lyckas. Någon som kanske har varit helt under isen och tar sig upp ... det är en riktig hit i mitt arbete.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.