Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Före detta storslalomåkaren Jan Persson tillverkar handgjorda i garaget.

Han gör handgjorda skidor - i Onsala

Jan Persson är gammal skidåkare som tagit intresset till en ny nivå. I garaget har han nämligen en egen liten skidverkstad.

Onsala är ingen skidmetropol men här finns ändå Onsala Alpine Club (OAC) som tillverkar 30 par skidor om året. Före detta storslalomåkaren Jan Persson tillverkar handgjorda i garaget.

– Det kanske låter märkligt att bygga skidor i Onsala, men jag har en del kunder. Men det är så att livet tar en till olika delar av världen vare sig man vill det eller inte, säger han.

Jan Persson har varit i skidåkarbranschen hela livet. Inte professionellt men nästan, som bäst var han andra startgrupp på nationell nivå i storslalom. Skidbygget startade för nio år sedan då han stötte på en artikel på nätet. Den handlade om hur man tillverkar skidor.

– Det var en gör det själv-guide, ett recept på att de här verktygen ska du ha och de här materialen behöver du, säger han.

Målet till en början var att göra ett par skidor till sig själv. Premiär-åket med sitt första hemmabygge var från 2 700 meter i Chamonix, innan var han inte så tuff, men det gick hur bra som helst.

– Var det inte svårare än så här, tänkte jag. När jag kom ner från backen kollade jag ner på skidan och min nästa tanke var att det här kan jag nog göra bättre, säger han.

I dag lägger han cirka 15 timmar i veckan på det. Han säljer inte allt, men han har en del återkommande köpare.

– De som beställer dem gillar dem, handgjorda skidor blir mycket lättare än kommersiella skidor, det är inte lika mycket material, säger han.

Han tillverkar i huvudsak tre modeller. Priset varierar mellan 4 500 till 5 500 kronor vilket är ganska lågt jämfört med de andra handbyggarna.

Skidtillverkningen är en hobby ”med plus” säger han och annan tid jobbar han som ingenjör på Astra Zeneka i Mölndal. Nivån på Onsala Alpine Clubs produktion är bra som den är och några planer på att öka produktionen finns inte.

Vad rekommenderar en gammal skidfantast som sportlovsaktivitet?

– Hitta det lilla äventyret i tillvaron. Man behöver inte bara åka där andra tycker att man ska åka. Unga älskar att åka i skogen, men man får passa sig för träden.

I dagsläget har inte OAC några barnskidor för tillverkning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.