Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Missnöjd. Truck- och kranföraren Jennie Persson var en av de strejkande hamnarbetarna utanför containerterminalen i går.

Hamnstrejken i Göteborg slår hårt mot Volvo

Den pågående strejken i hamnen drabbar flera av Sveriges största företag som Volvo, H&M och SKF.

 

 

 


I morse klockan 07.00 gick samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på APM Terminals, Nordens största containerhamn, ut i en 24-timmars strejk.
– Sammanlagt handlar det om 180 till 190 medlemmar, så det pågår väldigt sparsamt med arbete för närvarande. Men i nuläget vill vi inte säga för mycket, eftersom vi ska möta arbetsgivaren för nya samtal under onsdagen, sa Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundet avdelning 4.

Vid containerhamnen hade hamnarbetarnas morgonskift belägrat sig utanför grindarna. Strejkvakter med musik i högtalarna, gitarr och brassestolar.
– Jag har suttit här sedan klockan sju i morse. Det behövs en förändring. Vi hamnarbetare sliter dag ut och dag in, men våra arbetsgivare lyssnar inte på våra behov, sa Christina som arbetat vid containerterminalen i 22 år – idag som grensletruckförare. 
Sedan APM Terminals tog över som arbetsgivare efter Göteborgs Hamn år 2012, menar hon att det successivt skett många försämringar för de anställda.
– Det är hela tiden på arbetsgivarnas villkor och pengarna som styr. Vi har inget att säga till om.

Arbetsgivaren APM Terminals skriver i ett pressmeddelande att Hamnarbetarförbundet har lämnat en kravlista som kräver facklig involvering långt utöver vad som är lagstadgat.
– Vi respekterar naturligtvis fackets roll när det gäller diskussioner om löner, säkerhet, arbetsmiljö och dylika frågor, men vi finner det orimligt att en lokalavdelning ska kunna varsla om strejk, för bland annat trivselfrågor, skriver Henrik Kristensen, chef för APM Terminals i Göteborg.

När GP pratar med honom konstaterar han att strejken kommer att slå hårt mot hamnens kunder, flera av Sveriges största företag som Volvo, SSAB, Stora Enso, H&M och SKF.
Han säger också att strejken kommer att medföra höga kostnader. Men några exakta siffror kan han inte ge.
– Vi hjälper våra kunder med deras handel ute på världsmarknaden. Den här strejken drabbar alla. Inte bara de som jobbar i nära anslutning till hamnen utan också näringslivet och våra aktieägare som investerat 800 miljoner kronor i vår nya terminal, säger han och fortsätter:
– Lyckas vi gemensamt modernisera arbetet i hamnen och anpassa verksamheten efter dagens och morgondagens krav så kommer det att gynna alla. Medarbetarnas arbetstrygghet ökar, kunderna får säkrare leveranser och aktieägarna kan få utdelning på de investeringar som gjorts.

APM Terminals vill inte heller tillmötesgå kravet att teckna ett separat kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet, som enligt arbetsgivaren skulle konkurrera med det avtal man har med Transportarbetarförbundet.
– Vi har inte ställt några krav om separat avtal, vi försöker inte konkurrera med eller tränga undan Transportarbetarförbundet, säger Peter Annerback.
– Däremot ser vi det som fackets rättighet att själv få välja dem som ska företräda medlemmarna i förhandlingar om olika fackliga frågor, säger Peter Annerback.

Om inte parterna kommer överens i de fortsatta förhandlingarna har Hamnarbetarförbundet varslat om en ny 24-timmars strejk på torsdag

Läs även: Strejk i containerhamnen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.