Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hamnstrejken i Göteborg i gång

Förhandlingarna pågick in i det sista utan att parterna lyckades hitta någon lösning. Hamnarbetarförbundet går ut i strejk vid containerhamnen i Göteborg och flera tusen containrar kommer varken att komma in eller ut ur landet.

 

Det kommer att slå hårt mot näringslivet med varor och produkter som inte kan levereras i tid, säger Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals Göteborg.

Exakt vilka företag och transporter som drabbas är i nuläget omöjligt att säga, enligt Henrik Kristensen.

- Vi för en dialog med alla våra kunder för att hitta så bra lösningar som möjligt. Men det är olyckligt att det drabbar tredje part.

AB Volvo är ett av de företag som drabbas.

- Det är en lite svårbedömd situation eftersom det dela handlar om en kortare tid och en viss del av kapaciteten. Men vi försöker lösa det nu med omdirigering till andra europeiska hamnar, säger Joakim Kenndal, informationschef vid Volvo

Kräver bättre villkor

Svenska Hamnarbetarförbundet har inget kollektivavtal med Sveriges Hamnar trots att man organiserar merparten av hamnarbetarna. Därmed är man heller inte bundet av fredsplikten.

Kraven som förbundet nu ställt handlar bland annat om bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

- Vi har haft så många utestående frågor som prioriterats bort och hamnat i papperskorgen. Nu har vi kokat ned det till något vi är beredda att slåss för, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Enligt Joakim Ärlund, vd på Sveriges Hamnar kommer strejken, som inleddes kl 14 på tisdagen och ska pågå till 23.00 på fredag, att få stora konsekvenser eftersom omkring 50 procent av containertrafiken i Sverige går via APM Terminals i Göteborg.

"Olycklig situation"

- APM:s kapacitet kommer att gå ned till runt 20-30 procent av normal nivå. Det här är en olycklig situation. Att ett företag som följer all arbetsrättslig lagstiftning ändå hamnar i en situation där man utsätts för en sån här strejk beror enligt vår uppfattning på en orimlig lucka i lagstiftningen, säger Joakim Ärlund.

Strejken kommer att genomföras "punktvis" i olika intervaller, enligt Hamnarbetarförbundet.

- Det blir rejäla stopp och störningar. Det är inte meningen att vi ska stänga ned all verksamhet men vi har kommit dit där det inte finns några andra vägar än att höja prislappen för företagets personalpolitik, säger Erik Helgeson.