Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Hamnkonflikten sätter företag i knipa

Västsverige går "helt galet" bra just nu visar konjunkturindikatorerna. Men konflikten i Göteborgs hamn slår mot exporten och tvingar företag att sätta sig i skuld när lasterna fastnar i hamnen.

Situationen i Göteborgs hamn är oerhört allvarlig. Vi har västsvenska företag som omsätter tio miljoner kronor i månaden och får plötsligt fastnar varor till ett värde av 7 miljoner kronor i hamnen, vilket gör att de inte får några intäkter och måste gå till banken och be om lån för att klara sin ekonomi. Så illa är det, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.

– Så här hårt slår det mot tredje part när man inte kan lösa konflikten i hamnen.

Har liknande svårigheter

Flera västsvenska företag har fått liknande problem med hur de ska lösa sin likviditet och kunna hålla de utlovade leveranstiderna till kunderna, konstaterar Johan Trové.
– Vi ser också att hamnens volymsiffror har gått ner, och när vi lyssnar av så är det på grund av konflikten. Vi är i ett gigantiskt konjunkturläge i Sverige både vad gäller export och import – men volymerna i Göteborgs hamn minskar, säger han.

Från Hamnarbetarförbundet har man inga egentliga kommentarer till hur tredje man drabbats.
– Det är ju inte vi som driver och leder verksamheten i hamnen, det gör arbetsgivaren, vi är ett fackförbund, säger klubbordförande Peter Annerback.

Mörkt moln på himlen

Relationen mellan Hamnarbetarförbundet och APMT containerhamn i Göteborg förefaller vara det enda mörka molnet på konjunkturshimmeln just nu.

Varslen och konkurserna minskar i Västsverige, arbetslösheten är lägst bland storstadsregionerna och företagen går oerhört bra.

– Göteborg är den hetaste regionen i landet just nu. Allt går bra. Fordonsindustrin går galet bra, med den expansion som Volvo Cars och alla underleverantörer har, säger Johan Trouvé.

Två av tre giganter i Göteborgsregionen

Två av de tre största bolagen i Sverige sett till omsättningen finns nu i Göteborgsregionen.
– AB Volvo är i särklass Sveriges största bolag och omsätter över 300 miljarder kronor, på andra plats kommer Ericsson med 220 miljarder kronor och nu har Volvo Cars seglat upp på tredje plats i omsättningsstorlek på 190 miljarder kronor ungefär, säger han.
– Det innebär att Volvobolagen tillsammans omsätter lika mycket som tio kända börsnoterade bolag, som vi tror är jättestora, och som har sitt säte i Stockholm.

Dessutom går det bra för den västsvenska rymd- och flygindustrin, kemi- och petrokemi, life-science, design,mode och besöksnäringen.
– Det är det som är så spännande med vår region, vi har ju så mycket, säger Johan Trouvé.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.