Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strejken i Göteborgs containerhamn fortsätter.

Hamnkonflikten kan utökas

Strejken i Göteborgs containerhamn fortsätter. Inga nya förhandlingar är planerade så länge konflikten pågår. Samtidigt har facket redan nu mandat för ytterligare konfliktåtgärder.

Strejken är igång sedan i går trots intensiva förhandlingar mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar de senaste två veckorna.

Enligt facket handlar konflikten om bland annat arbetsvillkor och arbetsmiljö. Strejken genomförs i form av punktinsatser då tusentals containrar varken kan komma ut eller in i landet och är tänkt att pågå till och med på fredag kväll.

- Den stora frågan är vad som händer på fredag när den här strejken är över. Om det finns en vilja att sätta sig och diskutera igen eller om positionerna fortsatt är helt låsta, säger Erik Helgeson, styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet.

Inga beslut

På onsdagseftermiddagen hölls ett möte med representanter för hamnarbetare även i Malmö, Helsingborg, Halmstad, Köpenhamn, Esbjerg och Århus. Enligt Erik Helgeson har åtminstone Århus fått förfrågningar om att ta emot gods som egentligen skulle till Göteborg, men tackat nej.

Vad som händer när den varslade strejken är över klockan 23 på fredag är oklart, men facket utesluter inte ytterligare strejkvarsel.

- Vi har redan mandat för ytterligare åtgärder. Men det har inte fattats några beslut om nya varsel, säger Peter Annerback, avdelningsordförande på fackförbundet.

- Vårt mål är ju att komma överens, så vi hoppas att vi slipper gå den vägen.

Fördröjda leveranser

Enligt Henrik Kristensen, vd vid APM Terminals i Göteborgs hamn, slår strejken hårt mot näringslivet med stora mängder varor och komponenter som inte kan levereras i tid. Kapaciteten i containerhamnen kommer att vara runt 20–30 procent av det normala.

- Vi för en dialog med alla våra kunder för att hitta så bra lösningar som möjligt. Men det är olyckligt att det drabbar tredje part, säger Kristensen.