Långa köer i containerhamnen under hamnarbetarnas blockader. Här lastas Susanne Däumichens långtradare, från Morgan Petersson transport, efter att ha väntat i timmar.
Långa köer i containerhamnen under hamnarbetarnas blockader. Här lastas Susanne Däumichens långtradare, från Morgan Petersson transport, efter att ha väntat i timmar.

Hamnarbetares konfliktregler ses över

Hamnkonflikten i Göteborg får regeringen att gå Sveriges Hamnar till mötes. Medlingsinstitutet ska se nu över konfliktreglerna.

ANNONS
|

– Det är ett väldigt bra initiativ, men det är bråttom. Det pågår blockader just nu och Hamnfyran har aviserat att det tänker trappa upp, så från vårt perspektiv är det bråttom att något händer, säger Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Den långdragna konflikten på APM Terminals, Nordens största containerhamn, har nu lett till att regeringen ger Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga hur vanligt det är att arbetsgivare utsätts för konflikt – trots att de tecknat avtal.

Sedan förra våren har Hamnarbetarförbundet i Göteborg med ojämna intervaller strejkat och genomfört blockader för att få igenom sina krav på vad de anser vara bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

ANNONS

Har skaffat sig fiender

Med stridsåtgärdernahar Hamnarbetarförbundet gjort sig till ovän med både hamnbolaget såväl som Transportarbetarförbundet, som tecknat kollektivavtal med Sveriges Hamnar.

Hamnarbetarförbundet som är störst i Göteborg vägrar att teckna hängavtal med Transport – och konflikten fortsätter vilket gjort att containerhamn i princip stått stilla under kritiska dagar inför storhelger och semestrar.

– Vi vill se förändringar som innebär att man inte kan stänga ner en verksamhet med konflikter när man redan har ett kollektivavtal. Exakt hur det ska konstrueras överlåter vi åt lagstiftarna. Men vi kan se den stora skada som svenska företag och hamnarna utsätts för, och det måste vi hantera, säger han.

Kräver skärpta regler

Näringslivet har väntsig till regeringen med krav på skärpta konfliktregler.

Regeringen har nu gått näringslivet halvvägs till mötes, och ger Medlingsinstitutet i uppdrag att kartlägga hur vanligt det är med den typen av konflikter som är i Göteborgs hamn.

- Jag förstår att man är frustrerad som arbetsgivare när man tecknat ett kollektivavtal men ändå utsätts för stridsåtgärder, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister till P4 Väst.

Arbetsmarknadsministern säger att hon värnar den svenska modellen med generös konflikträtt, men vill att Medlingsinstitutet ett särskilt uppdrag att analysera just den här typen av konflikter.

GP har sökt Svenska Hamnarbetarförbundet för en kommentar.

ANNONS
ANNONS