Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamnarbetare ut i ny strejk

Snart inleds en ny punktstrejk Göteborgs hamn. I morgon läggs arbetet ned från klockan tolv på dagen till klockan åtta på kvällen vid APM Terminals.

Hamnarbetarna avvisade under måndagen formellt det medlingsbud som lagts. Enligt facket skulle medlarnas förslag göra förbundets avdelning 4 till en underavdelning av Transportarbetareförbundet. Något som facket anser är oacceptabelt, enligt ett pressmeddelande. I stället vill man se en avtalskonstruktion som gör avdelningen – som organiserar 85 procent av hamnarbetarna i containerterminalen – till en fullvärdig avtalspart.

Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, hävdar att upprepade strejker och ständiga stridsåtgärder visar att fackavdelningen avsiktligt vill skada bolaget allvarligt. Företaget ska enligt honom ha förlorat sju procent i marknadsandelar sedan kunder bland annat valt andra hamnar för sitt gods.

"Som en konsekvens ser APMT ingen annan lösning än att minska antalet anställda i hamnen", säger Joakim Ärlund i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är en långvarig konflikt mellan arbetsgivaren och Svenska Hamnarbetareförbundet. Majoriteten av de anställda är organiserade av Hamnarbetarförbundet men arbetsgivaren, som är medlem i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, har tecknat kollektivavtal med Transportarbetarförbundet.