Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anställda på APMT har en strikt policy om fotoförbud i hamnen.

Hamnarbetare fick gå efter FB-inlägg

En blixtanställd hamnarbetare fick lämna jobbet direkt efter att ha lagt ut en bild från containerhamnen i sitt Facebookflöde.

Den extraanställde hamnarbetaren, Jeff Carlson, 33 år, har jobbat som "blixt" till och ifrån i containerhamnen sedan 2006 och är också skyddsombud. I onsdags blev han inkallad till förmannen och fick gå, rätt upp och ner.

– Han visade upp en utskrift på en bild på lastbilar som köar i containerhamnen som jag hade delat på Facebook, samtidigt som han visade upp en policy från APMT från förra året, angående att uttala sig eller dela saker på nätet. I den står det att man inte får dela saker i sociala medier som kan skada företaget. Jag har inte sett den policyn förut, säger Jeff Carlson.

"Fick gå direkt"

Det blev ett kort möte. Enligt Jeff Carlson fick han ingen chans att kommentera eller förklara sig. 
Han hade inte själv tagit bilden i containerhamnen utan hittat den på internet. Bilden delade han i en Facebookgrupp och skrev en kommentar om att det inte blev så mycket bättre med vakter i porten.

Från 1 september har APM Terminals outsourcat godshanteringen i porten till ett vaktbolag, istället för hamnarbetare.

– Förmannen visade upp en skärmdump som någon hade tagit på inlägget, och sa att jag brutit mot policyn. Jag fick gå direkt och uppmanades att tömma skåpet. Jag fick betalt för dagen ut, och sedan är jag inte välkommen på området mer, säger Jeff Carlson.
 

Glasklar policy, enligt APMT

Enligt APM Terminals är policyn glasklar. Containerhamnen är ett skyddsklassat område och det råder ett strikt fotoförbud om man inte har skriftligt tillstånd.

HR-chefen Anna Bergqvist bekräftar att den blixtanställde fick sluta samma dag.

– Det stämmer, han fick betalat för det arbetspass han var anställd för. Han hade brutit mot vår policy mot förbud att fotografera och publicera på sociala medier, eftersom anläggningen är säkerhetsklassad, säger hon.

Hon hävdar att alla timanställda får information om den gällande policyn när de börjar vid företaget, och att den på senare år också har förstärkts med ett sekretessavtal.
 

Tillfälligt timanställd

Lagen säger att om ett anställningsavtal omedelbart ska upphöra, det vill säga avsked, krävs det att arbetstagaren grovt åsidosatt sina åliggande mot arbetsgivaren, som våld, stöld eller illojal verksamhet av allvarlig art. Annars brukar den anställde oftast få en varning, en så kallad erinran.

– Det är den normala gången vid mindre förseelser, när någon är anställd på ett företag, säger Anna Bergqvist, men konstaterar att den blixtanställde enbart var tillfälligt timanställd.

Hamnarbetarförbundet kan komma att begära en tvisteförhandling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.