Hamnen Ningbo-Zhoushan i östra Kina stängde delvis i onsdags efter ett covid-utbrott. Arkivbild.
Hamnen Ningbo-Zhoushan i östra Kina stängde delvis i onsdags efter ett covid-utbrott. Arkivbild. Bild: Andrew Matthews/AP/TT

Hamn i Kina fick stänga efter covid-utbrott

ANNONS

Världens tredje största hamn, Ningbo-Zhoushan i östra Kina, fick delvis stängas i onsdags efter ett covid-fall. Nedstängningen rör en terminal i hamnen, och innebär att en fjärdedel av hamnens kapacitet inte kan utnyttjas.

Det var i onsdags som en arbetare i Meidong-terminalen i hamnen testades positivt för covid-19. Drygt 30 skepp stod utanför terminalen i väntan på att lastas av, men nekades då terminalen stängde helt efter upptäckten.

Den redan ansträngda situationen med brist på containrar ser nu ut att förvärras. En del av de fartyg som skulle lastas av Ningbo-Zhoushan har skickats till hamnen i Shanghai, vilket skapat köbildning där.

ANNONS

Fraktproblematiken kan leda till att priserna drivs upp ytterligare – från rekordnivåer. Priset för att frakta en 40 fots container mellan USA och Kina toppade nyligen med 20 000 dollar, motsvarande 170 000 kronor, enligt Reuters.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS