Curt Bergfors, grundare och huvudägare av Max Hamburgare, satsar 500 miljoner ur sin egen ficka på den nya stiftelsen.
Curt Bergfors, grundare och huvudägare av Max Hamburgare, satsar 500 miljoner ur sin egen ficka på den nya stiftelsen. Bild: Henrik Holmberg / TT

Hamburgermagnat satsar halv miljard på matförsörjning

Maxgrundaren Curt Bergfors satsar en halv miljard kronor på en stiftelse, som ska jobba för hållbar livsmedelsförsörjning. Först i raden av initiativ är en donation på 20 miljoner som ska finansiera en professur vid Stockholms universitet på ämnet.

ANNONS

Via stiftelsen Curt Bergfors foundation avsätter nu snabbmatskedjans grundare och huvudägare 500 miljoner av sin egen förmögenhet för jobbet för hållbar livsmedelsförsörjning. Det rapporterar Dagens Industri.

Förutom professuren, som kommer att utlysas på tisdagen, kommer stiftelsen också årligen att dela ut två priser om cirka 10 miljoner kronor vardera. I juryn för priset, The Food Planet Prize, ingår bland andra klimatprofessorn Johan Rockström och den internationellt kända kocken Magnus Nilsson.

LÄS MER:Rockström: "Det finns ingen anledning att ha klimatångest"

Uppmärksammats för sitt klimatarbete

Max Hamburgare har tidigare uppmärksammats för sitt engagemang för klimatet. 2019 prisades snabbmatskedjan av FN för sitt klimatarbete med ett Global Climate Action Award i kategorin "Go Climate Neutral Now".

ANNONS

Curt Bergfors skriver via ett ombud till DI att professuren vid Stockholms universitet ska fokusera på hur man ska tillgodose den växande globala befolkningen med mat utan att fortsätta förstöra miljön på köpet. På frågan om klimatkrisen riskerar att överskuggas av coronapandemin svarar Curt Bergfors:

”Som på så många andra områden kommer det att finnas ett före och efter coronakrisen för miljöarbetet i företag och samhälle. När världen stannar av under en tid så lättar trycket tillfälligt på miljön, men risken är att de resurser som vikts för miljöarbete framöver inte längre kommer att finnas tillgängliga."

LÄS MER:Miljön stor vinnare i coronapandemins fotspår

Inget svar om coronapandemins effekter

Curt Bergfors öppnade den första restaurangen under namnet Max i Luleå år 1971. Idag äger han själv 82 procent av aktierna i bolaget och sitter som styrelseordförande. Hans söner, Richard och Christoffer Bergfors, är vd och vice vd.

Enligt DI vill Curt Bergfors inte svara på hur Max Hamburgare påverkas av coronapandemin. Virusutbrottet gör dock att det är oklart när man kommer att kunna utse de första vinnarna av The Food Planet Prize, men det ska vara färdigt innan året är över.

Som GP tidigare har rapporterat är Max Hamburgare på väg att öppna sin sjunde restaurang i Göteborg. I början av februari tog snabbmatskedjan över Jensens Bøfhus gamla lokaler i Nordstan.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS