Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamasminister tackar svenska regeringen

Den palestinska myndighetens flyktingminister Atef Adwan inledde konferensen för exilpalestinier i Malmö under lördagen med att tacka den svenska regeringen för att han beviljats visum. - Det goda beteendet ger ett politiskt budskap till vårt folk, det finns någon som älskar rättvisa, sade Adwan.
Strax före klockan elva infann sig den palestinska myndighetens flyktingminister Atef Adwan i kongressalen i Malmö där exilpalestinier inledde lördagens konferens.
Enligt TT gick han i sitt tal gick han till hårt angrepp mot den blockad som inletts mot palestinierna efter Hamas valseger och kallade det en aggression utan motstycke.
- Det enda vi gjort är att vi genomfört en demokratisk process. Det var ett rättvist val, sade Atef Adwan.
Beslutet att ge Atef Adwan visum har väckt starka känslor på många håll. Det hyllas av palestinska talesmän men kritiken från Israel är hård. Den israeliska regeringen anser att beslutet innebär "att legitimera representanter för en terrororganisation".
Under fredagen protesterade de hos utrikesminister Jan Eliasson men statsminister Göran Persson tillbakavisar kritiken.
- Jag tar bestämt avstånd från den typen av påståenden, sade han i fredags i en tv-intervju och underströk att det är viktigt att hålla isär Hamas som terrororganisation och viseringsbeslut för enskilda personer med koppling till Hamas.
Det visum som Atef Adwan beviljats gäller inom hela Schengen-området, som är större delen av EU. Det utfärdades av Sveriges generalkonsul i Jerusalem Nils Eliasson som säger att han följt regelsystemet till punkt och pricka.
- Vi har informerat samtliga medlemmar i Schengen och dessutom tog jag själv tillfället att vid ett extrainsatt möte i tisdags konsultera samtliga EU:s myndighetschefer i Jerusalem. Jag presenterade med stor tydlighet vilka personer det handlade om.
Den franska regeringen kritiserade genom sin ambassadtalesman i Stockholm i torsdags visumbeslutet och sade att Sverige inte informerat på rätt sätt. Om så hade skett skulle Frankrike sagt nej och därmed stoppat Atef Adwan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.