Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tim Cook, vd för Apple som rapporterar kvartalssiffror på tisdagen. Arkivbild.

Halvskruttiga siffror väntas från Apple

Trots en stark återhämtning på börsen är förväntningarna på amerikanska Apples rapport som kommer på tisdagen lågt ställda. Försäljningen av smarta telefoner väntas fortsätta falla.

Enligt uppgifter i Financial Times väntas elektronik- och mediegigantens totala omsättning landa på 57,4 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 546 miljarder kronor – en minskning med 5 procent jämfört med samma period i fjol.

Orsaken till de dämpade förväntningarna beror återigen på minskade intäkter från försäljningen av smarta telefoner.

I början av året sänkte Apple för första gången på 15 år sin försäljningsprognos på grund av svag försäljningsutveckling av Iphone-lurar. Beskedet kom som en kalldusch och aktien föll som en sten.

I rapporten för det förra kvartalet besannades farhågorna då intäkterna från mobiltelefoner sjönk med 14 procent.

Under början av 2019 har Apple återtagit marknadsandelar i Kina. Aktien har återhämtat sig och börsvärdet nådde vid ett tillfälle under förra veckan nästan upp till rekordet på en biljon – tusen miljarder – som sattes i somras.

Nu väntas dock intäkterna från försäljningen av Iphone-lurar sjunka med hela 17 procent och utgöra endast 54 procent av de totala intäkterna, vilket kan jämföras med 60 procent under de senaste åren.

Samtidigt väntas intäkterna från tjänster öka med 16 procent under kvartalet, skriver Financial Times och hänvisar till analytiker på Morgan Stanley.

Trots att intäkterna från tjänster som Itunes, Apple Books och Apple News växer utgör de än så länge bara en bråkdel av de totala intäkterna.