Volvo Cars tidigare vd Håkan Samuelsson går i pension. Därmed lämnar han posten som Polestars styrelseordförande.
Volvo Cars tidigare vd Håkan Samuelsson går i pension. Därmed lämnar han posten som Polestars styrelseordförande. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Håkan Samuelsson avslutar karriären

Volvo Cars tidigare vd Håkan Samuelsson, 73, avslutar karriären. Han lämnar därmed posten som styrelseordförande vid Polestar och efterträds av Volkswagen-veteranen Winfried Vahland.

ANNONS
|

Sent på tisdagskvällen meddelade Polestar att deras styrelseordförande Håkan Samuelsson går i pension.

Håkan Samuelsson blev 2012 vd för Volvo Cars och lotsade under hösten 2021 bolaget igenom en uppmärksammad börsnotering. Under 2022 valde han att lämna tjänsten på Volvo Cars och efterträddes då av skotska Jim Rowan.

Sedan dess har Samuelsson varit styrelseordförande i syskonmärket Polestar. DI uppger att han har kvar några styrelseuppdrag ”av mindre karaktär”.

“Jag är oerhört stolt över vad Polestar har åstadkommit på så kort tid som Europas enda etablerade och renodlade elbilsföretag”, säger Håkan Samuelsson enligt ett pressmeddelande.

Polestar har under den senaste tiden tagit stryk på börsen. Finansiellt pressas elbilstillverkaren av att lanseringen av nya bilmodeller slukar pengar och att produktionstakten haltar.

ANNONS

Aktien, som ägs av tiotusentals svenskar, har sedan börsnoteringen i USA 2022 rasat över 90 procent. Just nu handlas den för under 1 dollar, vilket enligt börsoperatören Nasdaqs regler kan leda till avnotering om det fortsätter.

Bolaget fick i mitten av maj dessutom en varning av Nasdaq, då rapporten för helåret 2023 och som en följd även årets första kvartalsrapport är försenade på grund av redovisningsfel.

I början av 2024 varslades 250 tjänstemän i Göteborg och cirka 450 totalt, som en del av en process att dra ned på personalstyrkan för hela koncernen med 15 procent.

Han tar över tjänsten

Volkswagen-veteranen Winfried Vahland ska nu ta över rollen som ordförande i Polestar. Han har suttit i Volvo Cars styrelse under de senaste fem åren, men lämnade i januari för att gå över till Polestar.

Samtidigt uppger Volvo Cars tidigare finanschef Carla De Geyseleer att hon lämnar sin post som revisionskommitténs ordförande för Polestar, rapporterar DI. Xiaojie Shen och Christine Gorjane föreslagits som nya styrelseledamoter.

LÄS MER:Polestar 3 är så bra att du glömmer bolagets kris

LÄS MER:Småspararfavoriten Polestar i kris – "bra produkt"

LÄS MER:Volvo Cars aktier sjunker till ny lägstanivå på börsen

LÄS MER:Polestar varslar 15 procent av personalen – behöver minska kostnaderna

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS