Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KLM-chefen Pieter Elbers och Air France-chefen Ben Smith vid en pressträff förra veckan.

Haag utökar ägandet i Air France-KLM

Nederländernas regering har utökat sitt ägande till 12,7 procent av aktierna i flygkoncernen Air France-KLM och planerar att öka sin andel ytterligare. Syftet är att matcha den franska statens inflytande, säger Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra. Den franska staten äger 14,3 procent av Air France-KLM.

- Med det här köpet vill Nederländernas regering kunna utöva direkt inflytande över Air France-KLM:s fortsatta utveckling, för att optimalt kunna bevaka medborgarnas intressen, säger Hoekstra vid en pressträff i Haag.

Paris har svarat med en varning om för mycket statligt inflytande i flygbolaget.

- Det är viktigt att respektera principerna om gott styre och för Air France-KLM att skötas utan statlig inblandning, säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till tidningen Les Echos.

Frankrike och Nederländerna har utkämpat en dragkamp kring flygkoncernen, som bildades 2004 men fortfarande till stora delar drivs som två separata bolag. Nyligen hotade KLM-anställda med att gå i strejk efter rykten om att Air Frances nye vd Ben Smith planerade att ersätta den populäre KLM-chefen Pieter Elbers.