Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

H&M har tillfälligt stängt butiker i Kina efter det nya virusutbrottet. Bild: Fredrik Sandberg/TT
H&M har tillfälligt stängt butiker i Kina efter det nya virusutbrottet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

H&M stänger butiker i Kina efter virusutbrott

H&M stänger tillfälligt 13 butiker i Kina som en följd av coronaviruset. Även Ikea har stängt sitt varuhus i det drabbade Wuhan-området, skriver Svenska Dagbladet.

GP har tidigare skrivit om att AB Volvo, Volvo Cars och Cevt infört restriktioner för personalen när det gäller resor i Kina och Wuhan, som är centrum för det nya lungviruset av coronatyp som flera hundra insjuknat i och lett till flera dödsfall.

LÄS MER: Flera miljonstäder isoleras i Kina

LÄS MER: Två fall av coronaviruset i Macao – där Amanda från Göteborg jobbar

Nu konstaterar Svenska Dagbladet att epidemin också påverkat svenska företag med butiker i landet.

”Våra medarbetares säkerhet är vår högsta prioritet och vi följer rekommendationer från relevanta myndigheter. Vi håller för närvarande 13 butiker stängda och berörda medarbetare i dessa butiker kommer bibehålla sin lön. Vi har även infört reseförbud till regionen.” Det skriver pressansvarige på H&M till GP på frågan om vilka åtgärder klädjätten satt in i Kina och regionen runt drabbade Wuhan.

Ikea har också stängt sitt varuhus i Wuhan, de 500 anställda får stanna hemma i två veckor med bibehållen lön.

Även telekomjätten Ericsson har flera hundra i Wuhan. Där förklarar företaget till SvD att man följer händelseutvecklingen noggrant.

Ingen av de svenska företagens personal i Kina ska ha insjuknat i viruset.

Enligt Reuters steg antalet virusrelaterade dödsfall till 41 under lördagen. Efter att Frankrike och USA rapporterat insjuknade i viruset tidigare rapporterade även Australien fyra fall av coronasmittade personer under lördagen. Totalt har 1 300 konstaterade smittade konstaterats internationellt, de allra flesta i Kina, där alltså viruset ska ha uppstått.

Kinesiska medier gick också ut på lördagen med att Xi Jinping förklarar att landet befinner sig i en allvarlig situation och sammankallade kommunistpartiets politbyrå.

LÄS MER: Så orolig ska du vara för Kina-viruset

LÄS MER: Så förbereds Västra Götaland för det nya coronaviruset

Fakta: Det nya coronaviruset

Det nya coronaviruset heter 2019-nCoV. Coronafamiljen är en typ av virus som fått sin namn av det rundaktiga hölje som viruset visar när man ser det i mikroskop. Kända fall där Coronavirus lett till allvarlig smittspridning är under Sars-epidemin som uppstod i Kina 2003-2004, då 8 000 insjuknade och 750 dog. Även under Mers-epidemin som uppstod på arabiska halvön fick många svår lunginflammation 2012.

Det är låg risk att smittan sprids i Sverige. Symptom på smittan är infektion i luftvägarna, feber och hosta – med andra ord liknande symptom som influensa och andra virussjukdomar. Inkubationstiden är 2-14 dagar. Problemet med nya virus är att det inte finns några framtagna vaccin, vilket gör riskgrupper mer utsatta. Det är sannolikt att smittan har börjat som spridning från ett djur till en människa.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.