H&M får kritik av Handels ombudsman efter att man skickat ut en blankett till de anställda i lagret i Borås och frågat efter facktillhörighet.
H&M får kritik av Handels ombudsman efter att man skickat ut en blankett till de anställda i lagret i Borås och frågat efter facktillhörighet. Bild: Roger Larsson

H&M i Borås kritiseras – frågar anställda om facktillhörighet

Handelsanställdas förbund har varslat om strejk från och med fredag efter att avtalsförhandlingarna brakade samman, där ingår bland annat H&M:s e-handelslager i Borås. Modejätten ska efter varslet ha skickat ut en blankett till de anställda där de uppmanas att berätta vilket fackförbund de tillhör, rapporterar Borås Tidning.
– Ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad, säger Handels ombudsman Ernad Suntic.

ANNONS
|

Förra veckan varslade fackförbundet Handels om strejk från och med fredag 13 november efter att förhandlingarna om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel inte kommit vidare.

En av de arbetsplatser som varslats om strejk är H&M:s e-handelslager i Borås. Nu anklagar facket modejätten för att kartlägga de anställdas facktillhörighet i en blankett som skickats ut till de arbetstagarna, det skriver Borås tidning.

Ernad Suntic på Handelsanställdas förbund menar att H&M kartlägger de anställda för att kunna organisera verksamheten om det blir strejk och enligt honom strider detta mot lagen.

– Det handlar grundlagsskyddad rättighet som ingen annan kan ifrågasätta. Det är ett beteende som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad 2020, säger han till tidningen.

ANNONS

LÄS MER:Handels strejkvarslar - slår mot maten

”Det är vår rättighet att vara tysta”

Det ska vara frivilligt att fylla i formuläret som skickats ut, men om man väljer att inte skriva något betraktar H&M den anställde som ansluten till Handels. Detta har orsakat upprörda känslor hos de berörda.

– Man kan inte göra så här mot sin egen personal. Det är vår rättighet att vara tysta om vilket fack vi är med i. Det är som att fråga oss om vårt privatliv, säger en av dem till Borås Tidning.

H&M menar att det inte strider mot föreningsrätten att begära in uppgifter om vilka anställda som är med i facket. De uppger att det handlar om att kunna planera verksamheten för anställda som inte strejkar vid en eventuellt konflikt.

– Vi behöver till exempel säkerställa att de medarbetarna får lön utbetalt som vanligt från arbetsgivaren, säger Jeanette Mattson på H&M:s pressavdelning till tidningen.

”Vi tvingar ingen att lämna några svar”

Även Per Dalekant, processjurist på Svensk Handel instämmer med H&M att det inte strider mot någon lag att efterfråga den här typen av uppgifter för att verksamheten ska kunna fortsätta bedrivas även vid en strejk.

– Vi tvingar ingen att lämna några svar. Det här handlar om att kartlägga vilka som kommer till jobbet på fredag och inte, det finns de arbetstagare som inte är anslutna till något fackförbund som inte får någon lön om de inte kommer till jobbet, säger han.

ANNONS

Han menar att de inte gör några antaganden om facklig tillhörighet om de inte får något svar alls. De tar däremot höjd för att den anställde då kan komma att välja att delta vid en eventuell konflikt på fredag.

– Vi hoppas så klart att detta hinner lösa sig innan fredag, men vi måste vara förberedda. Medlarna jobbar just nu för fullt för att nå en överenskommelse.

LÄS MER:Hundratals ton nya kläder bränns varje år

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS